Udland

Soldater og betjente tjekker passagerer i Bruxelles' metro

Dansk oversætter var ét tog fra at blive ramt af tirsdagens metrobombe i Bruxelles. Nu kører han metro igen.

BELGIUM-BRUSSELS-ATTACKS-ROYALS, Kong Philippe, Dronning Mathilde Foto: Scanpix/Thierry Roge

BELGIUM-BRUSSELS-ATTACKS-ROYALS, Kong Philippe, Dronning Mathilde Foto: Scanpix/Thierry Roge

Mens Bruxelles' internationale lufthavn i Zaventem torsdag stadig er lukket på ubestemt tid, kom metroen i den belgiske hovedstad allerede onsdag i gang igen efter tirsdagens bombeangreb, der kostede mindst 31 mennesker livet.

Men metroen kører torsdag stadig med begrænset service og synligt optrappet sikkerhed. Og kun fra syv morgen til syv aften.

- Åben tasken og jakken, siger de svært bevæbnede soldater, der iført camouflageuniformer, hjelme og skudsikre veste står og tjekker samtlige passagerer for foden af rulletrappen ved den eneste metronedgang, der er åben ved stationen Montgomery.

Blandt passagererne på den vestgående linje 1 torsdag morgen er den danske oversætter Michael Nielsen. I tirsdags var han også med linje 1 og havde netop passeret Maelbeek, da toget lige bag ham blev flået i stykker af en bombe.

- Jeg var lige trådt ud af toget på Arts-Loi (næste station på linjen, red.) for at skifte, da jeg hørte en kæmpe woooof. Vi kunne høre det gennem tunnellen. Folk kiggede på hinanden: Hvad var det? Soldaterne på stationen virkede forvirrede, siger Michael Nielsen.

Der var soldater i metrosystemet allerede tirsdag, fordi der har været optrappet terrorberedskab i Bruxelles i månedsvis.

Men den systematiske kontrol af personer og bagage er ny. Alene på Montgomery er der otte soldater og fire betjente. Det er noget, den rolige dansker lige skal vænne sig til.

- Det er lidt grænseoverskridende, når mænd med geværer beder én åbne jakken. Men det er vel okay, så folk får et indtryk af sikkerhed. Måske gør det mig en lille smule mere tryg, siger Michael Nielsen.

Han konstaterer tørt, at folk med kufferter fyldt med sprængstoffer nok vil tænke sig om en ekstra gang, når de ser soldaterne.

Michael Nielsen synes dog ikke at være særlig berørt af det faktum, at han nu sidder i en metro igen, for første gang siden han var få hundrede meter fra selv at blive offer for tirsdagens bombe.

- Jeg ved ikke, om jeg tænker noget særligt. Jeg har da lige overvejet, om jeg skal blive boende her i Bruxelles. Men hvis banditterne vil folk til livs, så skal de nok komme til det. Statistisk set er det nok stadig sikrere at køre med offentlig transport end at køre i bil, mener han.

En anden af metropassagererne torsdag morgen, den 24-årige belgiske it-specialist Yaron Vanhulst, er mere kritisk over for den optrappede sikkerhed.

- De får mig overhovedet ikke til at føle mig tryg.

- Det føles ikke spor trygt, når en mand med et kæmpe våben beder mig om at tage jakken af. Man stopper ikke den slags med mere politi, siger Vanhulst, der hellere så, at myndighederne brugte energi på at træne efterforskere, der kan gribe ind tidligere.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.