Soldater om grænsevagt: Vi står ikke og venter på nye opgaver

Regeringen vil ifølge TV2 indsætte militær på grænsen. Så må de droppe andre militæropgaver, siger soldaterne.

Radikale: Hiv grænsebetjente hjem til skudplagede byer Grænsekontrol Foto: Scanpix/Claus Fisker/arkiv

Radikale: Hiv grænsebetjente hjem til skudplagede byer Grænsekontrol Foto: Scanpix/Claus Fisker/arkiv

Regeringen vil lade militæret overtage dele af arbejdet med grænsekontrollen samt andre bevogtningsopgaver, erfarer TV2 før fremlæggelsen af planen fredag.

Med forbehold for, at han ikke kender planens detaljer, erklærer Jesper K. Hansen sig skeptisk. Han er formand for Forsvarets største fagforening, Centralforeningen for stampersonel:

- Hvis politikerne beslutter sig for det, så stiller vi os jo ikke op og siger nej. Så løser vi opgaven.

- Men jeg vil bare sige, at vi ligesom politiet er presset. Der står ikke en hel bunke af os og venter på at få nye opgaver fra politikerne, siger han til Ritzau.

Det er uvist, hvornår eller hvor mange betjente regeringen vil lade udskifte med soldater. Men det sker ifølge TV2 for at kunne frigøre politiressourcer - blandt andet til den verserende bandekonflikt i Aarhus og København.

- Hvis politikerne vil sætte Forsvaret ind, så er det fint nok. Men jeg har bare ikke fantasi til at se, hvor de skulle skaffe ressourcerne fra, siger Jesper K. Hansen.

- Er det redningshelikopteren, afvisningsberedskabet eller sejladsen ved Grønland, vi skal droppe? Det må have en konsekvens, hvis vi skal træde til i større målestok.

Soldaternes formand minder regeringen om, at Danmark næste år sender 200 mand til Estland og Polen som led i Natos fremskudte forsvar - og derudover fire F-16 jagerfly for at overvåge luftrummet.

Tidligere er en beredskabsstyrke fra Forsvaret blevet uddannet til at kunne støtte politiet i forbindelse med bevogtning og adgangskontrol ved modtage- og visitationscentre for asylansøgere.

Hjemmeværnet har også bistået politiet ved grænsekontrollen.

Hvad nye opgaver ved grænsen og andre bevogtningsopgaver vil kræve af ekstra uddannelse til soldaterne kan Jesper K. Hansen ikke sige noget om:

- Politiet må vurdere, hvad der er nødvendigt, siger han.

Danmark indførte grænsekontrol 4. januar 2016 og har siden forlænget den adskillige gange. Schengen-reglerne tillader i helt ekstraordinære situationer midlertidig grænsekontrol i op til to år.

EU-Kommissionen har bedt Danmark om at udfase grænsekontrollen inden november, men regeringen har meddelt, at grænsekontrollen opretholdes, så længe det er nødvendigt.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.