Solstråle-historie

Vin de Pays giver meget for pengene

Vin 20. marts 2003 07:00

Fransk vin får mange klø i øjeblikket. En del af dem er både berettiget og selvforskyldte. Det værste eksempel er Bordeaux, der arrogant har overhørt alle de klare meldinger, både importører og forbrugere har sendt: man kan ikke ustraffet lade kombinationen kvalitet/pris miste jordforbindelsen. Det er der for meget godt vin i verden til. Et andet eksempel er Alsace, hvor mange gode producenter krummer tæer på grund af de dårlige vine, der sendes på markedet. De gode er stadig gode og rigtigt prissat, men det er slemt for området, at producentorganisationen ikke griber hårdere ind over for de mange alt for dårlige vine, der slippes ud af distriktet med godkendelse. Men der er også solstrålehistorier fra Frankrig. Dem skal man bl.a. finde i den sydlige del af landet, hvor masseproduktion tidligere var vigtigere end kvalitet. I dag er det omvendt. Den ene gang efter den anden smager vi god vin til fornuftige penge derfra. De har ikke fine betegnelser efter lovgivningen, og det er godt for os forbrugere. Der betales ikke for prestige og navn, kun for den vin, der er i flasken. Vin de Pays står der på mange etiketter efterfulgt af en geografisk betegnelse. Direkte oversat betyder det landvin forstået på den måde, at der drejer sig om vin fra et bestemt geografisk område - og det er lige præcist det, der er tale om. Lavest rangeret i lovgivningen er Vin de Table - bordvin. Vin de Pays er bordvin med sikkerhed for en geografisk oprindelse. Oven i det er lagt forskellige krav bl.a. om anvendelse af bestemte druer og maksimalt høstudbytte. Der er også minimumskrav til naturligt sukkerindhold, hvilket man omregner i alkohol-procenter. Kravene er ikke strammere, end der er plads til en masse nyudvikling. Et af de iøjnefaldende eksempler er enkeltdruevinene efter oversøisk opskrift. Specielt de hvide vine af den slags har været dejlige oplevelser. En Chardonnay-vin fra Sydfrankrig skal man bestemt ikke være ked af. Både i pris og kvalitet klarer de sig med de oversøiske, som er deres direkte konkurrencer, når der skal tages vin ned fra hylderne. De røde har altid haft mulighederne, der tildels er misbrug for at producere store mængder. Når der lægges vægt på kvaliteten, kommer der dejlig vin med masser af variation og personlighed ud af det. Potentialet her er mindst lige så store som i de oversøiske lande, fordi der er så mange druer at vælge imellem.

Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...