Brønderslev

Solvarme i badet

Solen sparer forbrugerne for 20.000 kroner om dagen

Solen opvarmer bruservandet til mindst 10.000 borgere i Brønderslev. Privatfoto

Solen opvarmer bruservandet til mindst 10.000 borgere i Brønderslev. Privatfoto

BRØNDERSLEV:- Når du om morgenen står under den varme bruser, kan du glæde dig over, at du ikke forurener miljøet, men benytter ren solvarme.

Brønderslev Forsynings nye solanlæg producerer i disse dage masser af solvarme. I sidste uge blev fliskedlerne på det nye værk taget midlertidigt ud af produktionen, da der ellers vil blive produceret mere varme end forbrugerne kan aftage.

- Vi forsøger hele tiden at ramme en optimal balance, hvor solen har førsteprioritet som opvarmningskilde. Samtidig bruger vi vores akkumuleringstank som buffer-lager, redegør Lasse Riisgaard (V), formand for Brønderslev Forsyning.

Fliskedlerne er ikke egnede til at blive tændt og slukket fra dag til dag, men det gode majvejr trækker så meget varme ud af solen, at forsyningen regner med mindst 10-14 dage, hvor solen 100 procent erstatter flisen.

Det giver en besparelse på brændselsindkøbet på 20.000 kr. om dagen, at fliskedlerne er slukket, og det kommer forbrugerne til gode. I kortere perioder uden sol kan der så med fordel fyres med naturgas. Der er også mulighed for blot at køre med én af de to fliskedler.

Også el-kedlen kan tages i brug, såfremt der er billig overskuds-el fra vindmøllerne å markedet. Vejrudsigterne studeres i disse dage derfor ekstra grundigt af forsyningens folk.

- Vi havde egentlig ikke kalkuleret med at stå i denne situation før i juni, men det er naturligvis meget glædeligt, at vi på denne måde får et tidligt energiboost fra solen, siger Lasse Riisgaard.

- På en solrig dag producerer solvarmeanlægget faktisk mere varme, end der er brug for på døgnbasis. På denne måde sparer vi varme op til brug, når der kommer en dag med gråvejr, fortsætter Lasse Riisgaard.

Der er i tanken kapacitet af varmt vand til fire-fem dages forbrug hos de 4.600 varmeforbrugere eller godt 10.000 borgere, der får varme via Brønderslev Varme A/S.

Solanlægget, der er CSP-typen (Concentrated Solar Power), blev taget i brug allerede i fjor, og anlægget har indtil nu samlet leveret varme svarende til ca. 600 parcelhuses årlige varmebehov.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.