Solvarme på vej i Flauenskjold og Asaa

Interessen for alternative energikilder er støt stigende

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

ASAA/FLAUENSKJOLD:Interessen blandt lokale fjernvarmeselskaber for alternative energikilder til supplement af naturgassen har været støt stigende de sidste mange år.

Dronninglund Fjernvarme lagde for med et meget stort solvarmeanlæg, som skal kunne dække omkring 50 procent af varmebehovet. Det er lige før, at den sidste forhindring er overvundet, og man kan gå i gang med selve den fysiske anlægsfase i Dronninglund.

Men andre og mindre bysamfund er inde på samme tankegang. Det er foreløbig Asaa og Flauenskjold, som ønsker at mindske brugen af naturgas, skære ned på udledningen af CO2 og i bedste fald også reducere prisen på fjernvarme.

Har planlagt to felter

I den sydlige ende af Flauenskjold og umiddelbart øst for Flauenskjold Cementstøberi ligger et areal på omkring 20.000 kvm. Her har man planlagt to felter med solpaneler på i alt 3.250 kvm solceller.

Der er 271 forbrugere, som modtager varme fra Flauenskjold Fjernvarmeværk.

- Værker af Flauenskjolds størrelse er nødt til at gøre noget primært for at kunne levere varme til en rimelig pris, siger formanden for bestyrelsen, Torben Larsen.

Håber at starte i 2014

Også i Asaa regner man med, at det planlagte solvarmeanlæg kan dække omkring en femtedel af varmebehovet hos de 536 forbrugere og på den måde mindske brugen af naturgas.

Men området ligger kun 1.750 meter fra kysten, og er derfor omfattet af planlovens kystzonebestemmelser. Derfor er det ikke sikkert, at lokalplanproceduren bliver lige så ligetil som i Flauenskjold. Der skal nemlig samtidigt laves en såkaldt VVM-screening. Lodsejerne er orienterede, og godkendelsen af anlægget fra Energistyrelsen skulle kunne køre igennem sammen med lokalplanen.

Hvis det rent tidsmæssigt går, som man håber, vil tre fjernvarmeværker i den østlige ende af Brønderslev Kommune allerede i 2014 yde et betragteligt bidrag til, at kommunen ikke kun på papiret er en klimakommune.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.