Som farmor lavede den

Så er der wie­ner­schnit­zel ...
Fødevarer 24. september 2007 18:02

Der er ikke mange kroer tilbage som den i Simested. Her på Boldrupvej, i aldeles landlige omgivelser, er alle forsøg på at servere trendy gourmetanretninger fejet godt og grundigt ind under det tykke røde gulvtæppe. I stedet satser kroen helhjertet på traditionel dansk mad til priser, der kan røre de fleste jydehjerter. Det er krofatter selv, der tager imod denne søndag aften, hvor enkelte borde i krostuen er fyldt op. Her er friske blomster på bordene og så propert, at det er svært at spotte så meget som et fnuller på førnævnte røde tæppe. Som det ofte er tilfældet på de mindre, uprætentiøse steder, følte vi os overordentligt godt modtaget. Jeg havde i aftenens anledning allieret mig med to medspisere med stærke følelser for det klassiske danske køkken, og vel bænket ved et vinduesbord indledte vi overvejelserne over menukortet. Stedet tilbyder et par menuer: En toretters årstidens menu til 159 kroner eller en tilbudsmenu med tre retter til beskedne 129 kroner. Vi endte dog med at vælge to retter hver fra a la carte udvalget, hvor forretterne alle koster 45 kroner, mens hovedretterne ligger mellem 99 kroner og 169 kroner. Med andre ord kan de fleste være med. Herlig suppe og vin Forretterne var to gange laks, serveret på en bund af blandede salater og pyntet med agurk, citron og asparges. Dressingen dertil var god og krydret, og det noget ordinære brød blev serveret lunt i en kurv for sig. Laksen var god og fast, og anretningen var i orden uden at overraske. Den tredje medspiser fik gammeldags suppe med kød- og melboller, der blev serveret rygende varm og smagte herligt. God, hjemmelavet suppe som vor farmor lavede den, og jeg var ikke fri for at fortryde, at jeg ikke havde valgt en lignende portion. Såvidt forretterne, der gled ned i selskab med tre glas husets vin - tør i smagen og fransk i oprindelse. En ganske god vin til beskedne 30 kr. pr. glas. Endnu bedre var rødvinen, som vi smagte på, imens vi ventede på hovedretterne. Vi havde på krofatters anbefaling valgt en flaske argentisk Paula fra producenten Doña Paula i Mendoza-provinsen, fremstillet på cabernet sauvignon-druen til 159 kroner. Rund og blød i smagen og et absolut godt køb. Hovedretterne bestod for mit vedkommende af wienerschnitzel, der blev serveret på absolut klassisk manér. Den panerede schnitzel var beklædt med citronskive, ansjoser, kapers og lidt peberrod. Brasekartoflerne dertil var godt krydrede og lur mig, om de ikke havde havde været en tur forbi samme pande som schnitzlen. Resten af tilbehøret var dampede ærter og smørsovs. Selv om jeg havde valgt den lille udgave ¿ man kan også vælge en større schnitzel mod en lidt højere pris ¿ så måtte jeg opgive at kæmpe mig igennem mere end halvdelen af tallerkenen. Ikke en ret man skal vælge, hvis man er opmærksom på fedtprocenterne - men smagen var det intet i vejen med. Medspiserne havde henholdsvis valgt engelsk bøf og en såkaldt Simested steak. Den engelske bøf var mør, omend den ikke ligefrem smeltede på tungen. Tilbehøret var klassisk: Bløde løg, hvide kartofler, skysauce og surt, sidstnævnte i form af skivede drueagurker. Veltilberedt og nok den bedste af de tre hovedretter. Den anden medspiser undrede sig lidt over smagen, da han smagte på sin Simested-steak. Den var krydret med en næsten orientalsk smagende krydderiblanding, hvilket var lige i overkanten. Tilbehøret var gode maxi-pommes frites, bear-naise og lidt pyntegrønt. Retterne var generelt pænt anrettet med saucen i skåle for sig. Gammeldags æblekage Jeg vil vove den påstand, at ingen forlader Simested Kro i sulten tilstand ¿ portionerne har en størrelse, der matcher selv den største appetit. Alligevel bestilte vi tre desserter i den gode sags tjeneste. Restaurantens dyreste dessert koster 38 kroner, så det var svært at finde økonomiske argumenter for at snyde den søde tand. Medspiserne valgte henholdsvis gammeldags æblekage og pandekager med is, og selv om æblekagen ankom i et højt glas, var det vitterligt den klassiske version med flødeskum, knuste makroner og en god æblemos, der smagte hjemmelavet. Kan bestemt anbefales. Pandekagerne var tilforladelige og blev serveret lune med iskugler, syltetøj og flormelis. Igen må man stille sig selv spørgsmålet, om det findes nogen i denne verden, der ikke kan lide pandekager? Jeg trak derimod en nitte ved at vælge et stykke islagkage med marcipanovertræk. Isen var bastant og kedelig - et stykke købeislagkage med lyserød marcipan oven på og en vaffel som eneste tilbehør. Det kan gøres bedre. Vi sluttede med en kande kaffe ¿ med mælk, selv om krofatter i første omgang bedyrede, at der kun fandtes fløde i køleskabet. Simested Kro er en dansk landevejskro i helt klassisk forstand, og der er noget meget oprigtigt og charmerende over stedets madkultur. Det var de klasisske retter, der var bedst denne aften ¿ suppen, den engelske bøf med skysauce og surt og den gammeldags æblekage skal fremhæves. Betjeningen er venlig og snakkesalig på den gammeldags, hyggelige måde, og priserne er overordentligt rimelige. Vi landede på 928 kroner for tre personer, men to personer kan sagtens spise sig mætte og dele en flaske vin til under 500 kroner. Der er ikke tale om raffineret og kompliceret kogekust, men det foregiver man heller ikke i Simested. Her er det godt og solidt og ikke mindst hyggeligt. Simested Kro Boldrupvej 75 Simested Aalestrup Tlf: 9864 9013. www.simested-kro.dk.

Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...