Udland

Somalias parlament udskyder præsidentvalg

Somalias ny parlament mødes mandag, men valg af ny præsident udskydes.

Somalias parlament udskyder præsidentvalg

Det borgerkrigshærgede Somalia tager mandag et lille, men vigtigt skridt i retning af øget stabilitet og sikkerhed, når landets ny parlament træder sammen og bliver taget i ed.

Men valget af en ny præsident er udskudt, siger medlemmer af det ny parlament.

Medlemmerne mødes ikke i selve parlamentsbygningen i hovedstaden Mogadishu, men i et sikret område i byens lufthavn, hvor samlingen bevogtes af soldater fra Den Afrikanske Union. Det sker af frygt for angreb fra terrorgruppen al-Shabab.

Valget af ny præsident ses af omverdenen som et vigtigt skridt i retning af en mere fredelige udvikling, efter at Somalia har været hærget af borgerkrig og blodig vold i over 20 år og været uden en central regering.

Krigsherrer, kriminelle bander og militante islamister har domineret landet og oprettet mere eller mindre selvstyrende områder.

FN og en række donorlande har presset på for at få valgt en ny præsident. Den siddende overgangsregerings mandat udløber mandag. Men efter at 202 af parlamentets 275 mandater er udpeget, er parlamentet beslutningsdygtigt, og en ny præsident kan udpeges.

- Der er en del arbejde at gøre endnu, før en præsident kan udpeges, siger Aweys Qarni.

Det ny parlament går dog straks i gang med at udpege en ny regering, mens valget af præsident sker "snart", siger et andet medlem Abinasir Garale.

Men trods forsinkelserne er der tilfredshed med mødet i det ny parlament.

- Dette er en hidtil uset god mulighed for mere fred og større stabilitet i Somalia, hedder det i en erklæring fra FN, AU, EU og USA.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.