Planteavl

Sommerhus blev til vingård i topklasse

7
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Il Molino di Grace’s mar­ker lig­ger i den smuk­ke­ste del af Tos­ca­na tæt ved Panzano.

Da Fred Grace købte Villa Castagnoli i hjertet af Toscana i 1997, var planen, at den skulle være sommerhus for familien. Det blev den også, men der var et problem med jorden. Med villaen fulgte fem-seks hektar vinmarker. De skulle dyrkes, for man lader ikke bare vinmarker ligge, og arealet var for lille til, at der kunne komme en fornuftig drift ud af det. Fred Grace er en overordentlig velhavende mand. Han ejer et verdensomspændende transportfirma, som han driver fra hovedkontoret i London. Som så mange andre havde han en drøm om at producere vin og havde set på flere ejendomme i bl.a. Australien, Bordeaux og Napa. Da han så stedet i den fineste del af Chianti Classico, faldt han straks for de smukke omgivelser, selv om der ikke var vinmarker til en egentlig produktion. Det blev der ved en tilfældighed umiddelbart efter, fordi naboejendommen blev til salg. Den købte han. Så manglede han noget personale, som kunne realisere drømmen. Interessen for kunst bragte ham sammen med tyskeren Gerhard Himmer, der i mange år havde boet i Italien. Ud over at dele interessen for kunst havde de begge et stort ønske om at skabe stor vin. Himmer blev ansat som administrerende direktør, og Franco Bernabei blev ansat som oenolog. Den kombination skulle vise sig at være rigtig god, for ejendommens potentiale fejlede ikke noget. Der skulle bare bruges den tilstrækkelige mængde penge, en sikker stil, moderne teknik og fast tro på, at projektet kunne realiseres. Nu begynder resultaterne at vise sig i en fortræffelig vin, som bedst kan beskrives som en moderne Chianti i topklasse. Grace har holdt fast i, at områdets sjæl ligger i Sangiovese-druen. Den er besværlig og meget krævende for oenologerne, men når det lykkes, er den uovertruffen. Det er afgørende, at den får lov til at modne helt. Hvis ikke garvesyrerne får den tid og den sol, de forlanger, bliver de i ordets bogstavelige betydning sure. Den slags kommer der skarp, ubalanceret vin ud af. Det er også afgørende vigtigt, at der ikke produceres for meget pr. hektar. For forbrugere kan det virke trivielt at tale om høstudbytte og modningsgrad og den slags, men egentlig skulle det stå på enhver flaske vin, hvor mange hektoliter, hver hektar har afgivet til den aktuelle vin. Er man oppe på f.eks. 75 hl/ha, kan de færreste områder trække mere med fornuft. Ofte skal man ned under 50 hl/ha, hvis man vil op i den klasse, hvor der lægges mærke til vinen. Produktionen styres ved at beplante med en passende tæthed, beskære planterne i vinterperioden, holde dem i ave hele sommeren ved klipning, og ved at reducere mængden af drueklaser midt på sommeren (grøn høst). Det sidste er en speciel barsk proces, fordi det er så svært at smide flotte, sunde druer væk, endnu inden de har fået lov til at udvikle sig. Men der er ingen vej uden om. Produceres der for meget, fordeles smag og kvalitet i for mange liter, der bliver mindre koncentrerede. Markerne på Il Molino di Grace er beplantet med 5000 planter pr. hektar. Til de bedste vine får de kun lov til at producere knap en halv liter pr., plante, eller godt 20 hl pr. ha. Den officielle maksimumsgrænse i området er 50 hektoliter. Der skal kun bruges nye fade til de største vine - og kun de bedste - hvis man vil nå toppen. Også den slags koster kassen. For Fred Grace betyder udgifterne i første omgang ikke så meget. Det skal bare være topvin - og det er nået på under ti år. Det er imponerende. Importen til Danmark er ikke begyndt endnu, men det varer ikke så længe. Indtil der er fundet en importør, kan man heldigvis køre forbi og købe, hvis ferien går til Toscana, og det gør den jo for mange vininteresserede. Man finder en kørselsvejledning på www.ilmolinodigrace.com.