Boligmarked

Sommerhusjagt: Det skal du overveje før du køber

Der er forårsfornemmelser på sommerhusmarkedet, men der er en række ting, du skal tænke over, inden du sætter din underskrift på købsaftalen

Hvor ofte vil du bruge dit sommerhus - og hvor meget tid er du villig til at bruge i haven? Der er nogle ting, du skal gøre op med dig selv, før du bliver sommerhusejer. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Hvor ofte vil du bruge dit sommerhus - og hvor meget tid er du villig til at bruge i haven? Der er nogle ting, du skal gøre op med dig selv, før du bliver sommerhusejer. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

BOLIGHANDEL:Det vrimler med sommerhuse til salg, og med påsken lige om hjørnet har vi bevæget os ind i højsæsonen for sommerhushandel.

Og det er nemt at blive forført, når forårssolen brager ned over Danmark, og man står midt i drømmen om et fristed væk fra hverdagens stress og jag.

- Men det er meget vigtigt, at man sikrer sig, at huset opfylder ens grundkriterier, inden man køber, fastslår John Wulff, der er partner hos rådgivningsvirksomheden Købersmægler.

Går du med købstanker, er her en række ting, du skal overveje grundigt.

1) Hvad skal det bruges til?

Er du på udkig efter et sommerhus eller et fritidshus? Forskellen ligger blandt andet i, hvor stor en del af året det kan bruges.

Hvis det skal bruges uden for sommerperioden, skal du være særligt opmærksom på, hvordan det er isoleret - og hvad varmekilden i huset er, forklarer Tine Sode, ekspert i bygningsfysik hos boligejernes videncenter Bolius.

- Hvis det er et ældre hus, er det en god idé at undersøge, om der er mulighed for efterisolering eller installation af en varmepumpe, siger hun.

2) Hvor vigtig er lokaliteten?

Du skal også gøre dig nogle tanker om, hvor ofte du vil benytte huset, inden du sætter dit navn på en købsaftale.

For ønsker du også at bruge sommerhuset som weekendresidens, er en god tommelfingerregel, at du ikke skal meget længere væk end en time fra dit hjem, siger John Wulff.

- Undersøg også, hvordan mulighederne er for at komme til stedet med tog eller bus - i tilfælde af at du skal have gæster, der ikke selv har bil, siger han.

Og tag også et kig på områdets muligheder - for eksempel for indkøb og aktiviteter, råder John Wulff.

3) Hvordan er husets stand?

Rigtig mange sommerhuse er bygget af træ - og træ har det med at rådne, siger Tine Sode.

- Vær særligt opmærksom på, om der er råd eller svamp i bygningens konstruktion, siger hun og tilføjer, at også badeværelset er et godt sted at kigge grundigt efter.

- Det er et af de steder, der typisk vil være skader, siger hun.

De opstår for eksempel, hvis der ikke er fliser, men vinyl på gulvet, hvilket især ses i lidt ældre sommerhuse.

Du skal dog ikke lade dig skræmme væk af fejl og mangler, mener John Wulff.

- Men man skal forholde sig til dem. Skal de fikses, eller er det noget, man kan leve med? Og så skal det selvfølgelig afspejle sig i prisen, siger han og råder til, at du tager en byggesagkyndig under armen, hvis du ikke selv har en håndværker i maven.

4) Hvad er kravene?

Du bør også se ud over egen sommerhushæk og tjekke godt og grundigt op på, hvad grundejerforeningen - hvis der er sådan en - stiller af krav.

Det kan for eksempel være krav til, hvordan haven skal holdes, arbejdsdage på fællesarealer, eller hvor mange træer du må have på din grund.

- Man er sjældent i sommerhuset så ofte, som man regner med. Så hvis der er meget, der skal holdes rigtig pænt, så skal man overveje grundigt, om det er det, man vil bruge sine weekender på, siger Tine Sode.

Der kan også være udgifter forbundet med fællesarealerne, som du skal være opmærksom på, tilføjer hun.

/ritzau fokus/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst