Kunst

Sommerliv på Lykkegaard

I Tversted byder Mads Ejlersen og Jens Guldsmed-Thomsen på ro, kunst, fajance og hjemmebag.

5
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Lykkegaard ligger i udkanten af Tversted. Foto: Kurt Bering

Vinden tager livtag med Marimekko-sengetøjet på tørresnoren. Det skal nå at tørre, inden der kommer et nyt hold turister, der skal overnatte. Inde i køkkenet begynder der at dufte af nybagte boller, og ved morgenbordet i galleriet er der dækket op til de gæster, der har sovet på Lykkegaards førstesal denne nat. Der er æg fra egne høns, hjemmelavet marmelade og grøntsager fra drivhuset. Sådan er dagene på Lykkegaard i Tversted hver eneste dag i juli og det meste af august. Resten af året er der større spredning i antallet af overnattende på gårdens Bed & Breakfast, som 42-årige Jens Guldsmed-Thomsen og 56-årige Mads Ejlersen driver sammen. De har boet på gården i Tversted siden 2001, hvor de egentlig skulle skifte en lille lejlighed i København ud med en større. Fra København til Tversted - Men så var vi en tur i Tversted og så, at stedet her var til salg. I løbet af tre dage havde vi købt Lykkegaard, og vi kunne bare se, at her kunne vi få alt det, vi drømte om: sommerpension for turister, galleri, marskandiserforretning og et skønt sted at bo, siger Jens Guldsmed-Thomsen. Han stammer fra Bratten ved Jerup, mens Mads Ejlersen er vokset op i Sindal, og parret har ud over tre værelser, som er indrettet specielt til udlejning til turister, et galleri med kunst og et stort udvalg i designvarer af mærker som Marimekko og Birkenstock. Der er desuden strik, keramik og smykker lavet af lokale kunstnere, og de har en marskandiserforretning med bl.a. den formentlig største Aluminia fajancesamling nord for Århus. Der hviler en ganske særlig ro over Lykkegaard, og det er også meningen. Her får folk netop det, de efterspørger. Et godt, lækkert og enkelt sted at overnatte. En smuk udsigt fra værelserne over markerne mod Bindslev. Og et morgenmåltid, der får nogle af dem til at finde kameraet frem og fotografere herlighederne. - Vi synes, at hatting-boller og syltetøj i plasticbøtter er så kedeligt, og derfor bager vi selv økologisk rugbrød og boller. Vi dyrker blomster til borde og værelser, og det redder min dag, når en gæst begejstret kommer og siger tak for morgenmad, siger Jens Guldsmed-Thomsen. Begge arbejder i København For ham og Mads Ejlersen er aktiviteterne på Lykkegaard et mix af fritidsinteresser og bibeskæftigelse. De føler sig tæt på alting ved kun at have 45 minutters kørsel til lufthavnen i Aalborg. Sammenlignet med, hvor lang tid det tager at sidde i trafikpropper i Storkøbenhavn dag efter dag, føler både Jens Guldsmed-Thomsen og Mads Ejlersen sig priviligerede. Jens er udviklingschef i softwarefirmaet Lessor, der ligger i Allerød, og Mads er deltidsansat hos SAS og arbejder i et rul, hvor han er i København fire dage ad gangen og holder fri i Tversted i ti dage. Jens rejser en del men klarer også meget at sit arbejde fra Tversted. - Vi skal ikke tjene til det daglige brød på hverken vores galleri eller Bed & Breakfast, og vi har Bed & Breakfast, fordi vi kan lide det. Vi kræser lidt ekstra om gæsterne. På en dejlig sommerdag laver vi måske en kande saft, og hvis vi får gæster fra København, kan det være, vi efter aftale sørger for at bestille bord til dem på en restaurant, siger Jens Guldsmed-Thomsen. - Ofte er det små ting, der gør en stor forskel. Som f.eks. at køre gæster til en fest eller tørre deres tøj, hvis de kommer cyklende hertil i øsende regnvejr, siger Mads Ejlersen. Der kommer mange danske, norske og svenske turister på Lykkegaard, men begge oplever også, at lokalbefolkningen støtter parret. Mange sender f.eks. familien til overnatning på Lykkegaard, når der er fester. - Og det er skønt med opbakning fra de mange lokale, der kommer hos os. Vi har et stort fokus på det lokale – også med alt det, vi har til udstilling og til salg – lige fra kaffe og the til ørehængere og tasker. Det skal være lokalt og/eller lækkert, siger Jens Guldsmed-Thomsen.