Sommerøl i glasset

Fire gode øl til en sommerdag på terrassen.

Fire gode øl til en sommerdag på terrassen.

Den klassiske kolde pilsner gør stadig en god gerning som tørstslukker på mange danske terrasser, når sommersolen bager ned over landet. Og nok er pilsneren fortsat verdens mest udbredte øltype, men efter at have være nærmest enerådende i det danske ølbillede har den for alvor fået konkurrence, når danskerne de seneste år har sat øl på bordet. NORDJYSKE har bedt tre nordjyder med ølforstand give et bud på en god øl til tørst og nydelse, når det ser allermest sommerligt ud i Danmark. På Restaurant Nørlund på Nørlund Slot i Himmerland kan gæsterne få udenlandske øl på bordet hele året. Når medindehaver Klaus Kalsen skal anbefale sine gæster øl til maden i sommermånederne lyder anbefalingen på Christoffel Robertus i en lille og buttet flaske. Det er øl fra byggeriet fra Brouwerij St. Christoffel i den hollandske Limburg provins. - Christoffel Robertus er en lækker øl med et gyldent strejf. Nærmest som en dansk classic med lidt mere karamel og en frugtagtig smag, lyder beskrivelsen fra Klaus Kalsen. Øllet er brygget på anseelige mængder bygmalt, som er medvirkende til at give øllet den rubinrøde farve. Christoffel Robertus holder seks procent og er ufiltreret. Allan Carlé er formand for Danske Ølentusiaster i Aalborg, og han er ikke i tvivl om, at der skal to forskellige øl på bordet, hvis begge ægtefæller skal blive enige om, at de sidder med en god sommerøl i glasset. - Den tyske Schneider Weisse er en øl, som appellerer til mange kvinder. Formentlig fordi det er en meget lidt humlet øl, vurderer Allan Carlé, der anbefaler, at den hældes i glasset ved en temperatur på fem til otte grader. Schneider Weisse på 5,4 procent er den originale weizenbier, og brygget uden nogen former for tilsætningsstoffer på Weisser Brauhaus siden 1872. Til mændene anbefaler Allan Carlé en Pale Ale fra amerikanske Sierra Nevada. - Det er en lys øl med en meget kraftigere humlesmag end de britiske. Humlen er ikke blot tilsat under urtekogningen, men også drysset over under gæringsprocessen. - Det fremkalder helt andre smagsnuancer, beretter Allan Carlé, der anbefaler at servere øllet ved omkring 10 grader. Sune Ditman Pedersen fra H.J Hansens Vinhandel i Aalborg er ikke i tvivl om, hvor sommerøllet skal komme fra. Det skal være engelsk. - En Badgers Golden Champiom er den perfekte sommerøl, siger han. Den engelske ale er tilsat hyldeblomst, og det smager man tydeligt. Det er en let og frisk ale på fem procent. - Det er en mild ale uden den bitterhed man finder i mange engelske ale. Det er en øl med en rigtig god balance, finder Sune Ditman Pedersen.