Sommertid med mad og motion

Som noget nyt er der i år blevet oprettet madskoler, som børn kan gå på i sommerferien. Her lærer de om sund kost og motion

Over hele landet findes børn, der ikke har fået nok af at gå i skole. Derfor bruger de en uge af deres sommerferie på at gå på en speciel madskole, hvor de lærer om kost og motion. Madskolen er et tilbud på lige fod med de nok så kendte fodboldskoler. Men i stedet for at spille fodbold bruger børnene tiden på at lave mad, lære om sund kost og dyrke sjov og spændende motion. Der er seks skoler fordelt over hele landet. I år kører skolerne som et pilotprojekt, men arrangørerne, Landbrugsraadet og Danmarks 4H håber, at projektet kan køres videre næste år og endda udvide antallet af skoler. På skolen i Høng lige uden for Slagelse er der tilmeldt 18 børn i alderen fra syv til 12 år. Formiddagen har været brugt på at lave mad i Løve Skoles skolekøkken. Frokosten bestod af ovnbagte kødboller med ost og hjemmelavet pasta. Især den hjemmelavede pasta vakte begejstring hos de små kokke. - Hjemmelavet pasta er min livret. Det er overhovedet ikke spor svært at lave, og så er det rigtigt sjovt, fortæller Sandra på ni år ivrigt. Efter frokosten bliver der leget vildt i den lille gymnastiksal, som støder op til skolekøkkenet. Her går de tre voksne og rydder op efter den entusiastiske kokkerering. - De er her jo ikke for at vaske op, den kan vi voksne tage. De er her for at have det sjovt. De kan jo altid rydde op derhjemme, siger Lisbeth Kofod, som er regionschef for Vestsjællands 4H og leder af madskolen i Høng. Kalorier på lårene Efter den vilde leg i gymnastiksalen er det tid til at sidde stille og høre efter. Trine, som er kostkonsulent fra De Danske Mejerier, er kommet til skolen for at fortælle om, hvad der er godt, og hvad der er knapt så godt at spise og drikke. Mens duften af hjemmebagt rugbrød breder sig i skolekøkkenet, sidder børnene parat til at svare på Trines spørgsmål. Selv om Trine fortæller om komplicerede ting som energi, kalorier og syre, kender de 18 børn allerede svarene på langt de fleste af hendes spørgsmål og svarer ivrigt, både når de bliver spurgt, og når de ikke gør. - Når man får for mange kalorier, så betyder det, at de sætter sig på lårene, råber en lille dreng begejstret. Trine nikker samtykkende og tilføjer dog, at de også kan sætte sig andre steder end på lårene. Efter den stillesiddende aktivitet er det tid til at smage, se og røre. - En af de ting, vi lægger vægt på, er, at børnene selv skal have lov at opleve tingene. De skal have fingrene i tingene, så de ved, hvad det er, siger Lisbeth Kofod. Kan ikke lide tomat En lokal grøntgrossist er kommet forbi med flere kasser fulde af spændende grøntsager. Mens børnene får lov at smage, fortæller grossisten om de forskellige grøntsager og frugter. Forskellige slags salater, tomater, peberfrugter, røde æbler, bananer, meloner, og mere eksotiske frugter som figner fylder det store bord, som børnene står flokket omkring. - Den der slags salat spiser mit marsvin, hviner en dreng og peger på icebergsalaten. De fleste af de mange sorter af grøntsager og frugt, der ligger på bordet, kender børnene allerede hjemmefra. Dog er et par enkelte eksotiske eksemplarer nye for børnene. Stjernefrugt, abrikos og figner synes at være lidt mere farlige end det gode danske æble. For en enkelt af drengene er tomaten også ganske ny og ikke noget, han har lyst til at smage på. Hans mor kan nemlig ikke lide dem, og det må jo betyde, at de ikke er gode. Sjovt at se grise De 18 børn kan godt lide at gå på madskolen, selv om det som oftest er forældrene, der har fået ideen. En enkelt pige bruger hver dag en time på transport for at komme frem til skolen. - Jeg bor i Næstved, så jeg står op klokken 06.10 og er hjemme omkring klokken 17. Men det er sjovt, og jeg vil gerne lære at lave noget sund mad, så jeg kan hjælpe til derhjemme, siger Trine på otte år. Selv om det er sjovt at lave mad og lege, så er børnene enige om, at det, der har været allersjovest, var at være på besøg på en rigtig grisefarm. - De havde rigtigt mange grise, og vi fik lov til at holde de små. Der var også en, der var død, og den var der også nogle, der fik lov til at holde. De var så søde. Men fra nu af tror jeg kun, at jeg vil spise store grise, fortæller Sandra på ni år. Muen og øffen Efter de mange smagsprøver på frugt og grønt er det tid til at røre sig igen. Inde i gymnastiksalen er der arrangeret gamle lege. De mange jublende børn stilles op i to hold. Det ene hold er grise, det andet køer. En øresønderrivende muen og øffen bryder ud, og børnene kaster sig med iver ud i legen. Klokken 15 er dagens madskole ved at være slut, og forældrene kommer og henter de trætte, rødkindede børn. - Jeg tror helt sikkert, at det, børnene lærer her, er noget, de kan tage med hjem. Allerede den første dag var der flere af dem, der sagde, at de ville prøve at lave maden derhjemme. Så jeg håber da på, at vi kan fortsætte næste år, siger Lisbeth Kofod og vinker farvel til madskolens elever. /ritzau/