Sorgramt FC Barcelona hylder redningsmanden Cruyff

I et åbent brev hylder otte klubpræsidenter manden, hvis betydning for FC Barcelona ikke kan overvurderes.

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

CRUYFF Foto: Free/Manu Fernandez

- Tak, Johan.

Sådan starter et åbent brev fra otte af FC Barcelonas klubpræsidenter til afdøde Johan Cruyff.

Mens FC Barcelona har sat flagene på Camp Nou på halv stang, er de otte topchefer gået sammen om en hyldest, der en gang for alle cementerer hollænderens enorme betydning for klubben, som engang haltede så voldsomt, og nu er verdens bedste.

Arven fra Cruyff vil man aldrig glemme i den spanske storby.

- Enhver FC Barcelona-fan vil have sine egne minder og oplevelser af Cruyff som både leder og som et symbol.

- Vi, som præsidenter i FC Barcelona, har den enorme ære på vegne af Barcelona-supportere over hele verden at sige tak til en brillant og dristig man, som i afgørende grad udstak klubbens retning.

- Uden Cruyffs uforknytte og ikke-konforme ånd, ville vi ganske sandsynlig ikke være blevet den største klub i verden, lyder det i brevet, der er lagt ud på FC Barcelonas hjemmeside.

Som blandt andre også Espn.com konstaterer: Ingen Johan Cruyff, intet "El Dream Team". Ingen Cruyff, ingen Joan Laporta. Ingen Cruyff, intet verdensberømt talentarbejde. Uden Cruyff, ingen Pep Guardiola.

Som spiller nåede Johan Cruyff fem år i klubben frem til 1978. Ti år senere vendte han tilbage som manager og genoplivede klubben totalt.

Han trak holdet ud af Real Madrids tunge skygge og førte det med Michael Laudrup til fire mesterskaber på stribe og triumf i Europa Cuppen for Mesterhold. Holdet fik tilnavnet "El Dream Team".

Før El Dream Teams første mesterskab i 1991, havde FC Barcelona vundet mesterskabet i 1985 og før det med Cruyff i 1974. Fra 1975 til 1990 vandt Real Madrid Primera Division ti gange.

Johan Cruyff støbte også fundamentet for klubbens massive fokus på talentudvikling og én gennemgående spillestil ned gennem alle årgange.

Han blev også en grundlæggende årsag til Pep Guardiola og den allerede legendariske spanske træners egen stil og taktiske genialiteter.

- Det professionelle og personlige fodaftryk, han efterlod sig i klubben, er enormt, fortsætter det åbne brev fra de otte klubpræsidenter.

- Vi er taknemmelig over for Cruyff for hans arbejde som spiller og som træner og for de pokaler, han førte holdet til.

- Men over alt andet er vi taknemmelige for de immaterielle ting, som stadig lever i dag og som vil fortsætte med at leve i fremtiden, for de er meget mere værd end alle de titler: Cruyff udstyrede os med en høj selvtillid og udstak en ny bane for FC Barcelonas succes.

- Han bidrog beslutsomt til at ændre mentaliteten.

- Vi begyndte at spille anderledes, gå på opdagelse af nye, ukendte veje. Med ham, både som spiller og træner, grundlagde vi vores stil på banen, som traditionelt er kendt som "totalfodbold". Den Barca-stil, som alle beundrer.

- Cruyffs ankomst ændrede Barcas historie.

Brevet er underskrevet af Agustí Montal, Raimon Carrasco, Josep Lluís Núñez, Joan Gaspart, Enric Reyna, Joan Laporta, Sandro Rosell og Josep Maria Bartomeu.

De takker den nu afdøde hollænder på hele byen Barcelonas, FC Barcelonas og Cataloniens vegne.

- Du har altid været og vil altid være en af os.

- Tak, Johan, slutter brevet.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.