Naturvidenskab

"Sort is" er dødsens farligt

Selv om kørebanen er ryddet for sne, og der er saltet, kan der ligge is mellem stenene i asfalten. Og det giver problemer landet over.

Det er ikke bare sneen, der giver problemer. Det er også den såkaldte sorte is på vejene, der får bilerne til at skøjte rundt.

Det er ikke bare sneen, der giver problemer. Det er også den såkaldte sorte is på vejene, der får bilerne til at skøjte rundt.

Mange bilister har dagen igennem måttet sande, at vejbanen er glattere end den ser ud. Det har blandt andet ført til uheld på E45 og E39, hvor bilerne snurrer rundt på det glatte underlag. Det glatte føre lader til at komme bag på bilisterne, fordi de er bevidste om, at vejene er saltede. Men ved hård frost holder saltet op med at virke, og så kan der komme såkaldt "sort is". Sort is er farligt Ifølge Peter Tanev fra TV2 Vejret kommer den sorte is på grund af weekendens vejr. Det er en kombination af, at gammel is og sne er kørt ned mellem stenene i asfalten og de meget lave minusgrader. - Det farlige er, at man ikke kan se, at vejbanen er glat. Man kan få en fornemmelse af, at bilen nærmest svæver på asfalten, siger meteorolog Peter Tanev fra TV2 Vejret. Bilisterne kører for stærkt Mange bilister tror, at de kan køre med normal hastighed på motorvejene, fordi vejene er saltede. Men det er, ifølge Peter Tanev, ingen garanti, fordi saltet stopper med at virke ved minus 9 grader. - Bilisterne skal slå koldt vand i blodet og køre forsigtigt. Også selv om der ikke falder sne, mener han.