EMNER

Sorte pletter på bane

Banedanmark skal dokumentere, at alle strækninger i Vendsyssel kan holde til IC 4-toget

Foto: Kurt Bering

Foto: Kurt Bering

VENDSYSSEL:IC 4-togene må ikke køre på den ny jernbane i Vendsyssel, selvom den er helt ny-renoveret. Der er nemlig sorte pletter af gammelt banelegeme, og der mangler dokumentation for, at strækningerne kan holde til, at togene bremser.

Nu gennemfører Banedanmark en test for at se, om det er nødvendigt at forstærke de pågældende steder, eller om de allerede er stærke nok til, at den krævede dokumentation kan gives.

Det drejer sig om 3,5 kilometer ud af den samlede strækning på 80 kilometer fra Frederikshavn til Aalborg.

Korte stræk med træsveller

På langt den største del af strækningen ligger der nye skinner på nye sveller af beton, men på enkelte, kortere strækninger har man bibeholdt de gamle sveller af træ.

- Det er langt overvejende på stationerne og typisk på steder, hvor der er en tunnel under banen. Her er der ikke plads til så meget ballast (skærver, red.), og derfor er der benyttet lidt tyndere sveller af træ, og vi mangler dokumentation for, at befæstelsen af skinnerne til svellerne har den fornødne styrke til at modstå kræfterne fra IC 4-togenes under opbremsning, forklarer Søren Boysen, direktør i Banedanmark, teknisk drift.

Togene er tungere, 16 tons pr. aksel mod IC3-togenes 12,12 tons.

Problemet er dog forholdsvis enkelt at løse: Der skal skrues nogle ekstra skinne-beslag fast i de gamle træsveller.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.