Sov på det, før du træffer en beslutning!

Det gamle råd om at sove på sine problemer, før man træffer en beslutning, bliver nu bakket op af videnskaben

Det gamle råd om at sove på sine problemer, før man træffer en beslutning, bliver nu bakket op af videnskaben. Arkivfoto

Det gamle råd om at sove på sine problemer, før man træffer en beslutning, bliver nu bakket op af videnskaben. Arkivfoto

DANMARK:Har du nogensinde kæmpet med en bane i Candy Crush eller med at få en Sudoku til at gå op om aftenen, og så gik det legende let morgenen efter? Så er det ikke bare noget, du bilder dig ind.

Forskere har nemlig fundet ud af, at søvn har en positiv effekt på problemløsning. Det skriver Videnskab.dk.

På det seneste har der været en bølge af forskning i konsekvenser ved søvn som en aktiv proces fremfor bare hvile.

Forskerne ved nu, at søvn har en omfattende betydning for flere menneskelige opgaver. Søvn forbedrer vores hukommelse og lader os konsolidere ny information med den viden, vi allerede har.

Sådan bliver du fantastisk god til at huske

Søvn ændrer også kvaliteten af vores lagrede information. Vi er mere tilbøjelige til at korrigere vores minder en smule, så de passer bedre til vores tidligere oplevelser efter søvn. Og vi er mere tilbøjelige til at undgå vildledende baggrundsinformation, når vi tager beslutninger og vurderinger.

I det nye studie fik forsøgspersoner en række opgaver bestående af tre ord. Opgaven var at finde et andet ord, der relaterede sig til alle tre, eksempelvis: kage, schweizer og hytte (svaret er for resten ’ost’). Halvdelen af opgaverne var nemme, og den anden halvdel var svære.

Dårlige oplevelser huskes bedre end gode

En (’søvn’-) gruppe bestående af frivillige blev først stillet opgaven om aftenen og prøvede så at løse den igen morgenen efter. En anden (’vågen’-) gruppe blev stillet problemet om morgenen og prøvede så igen om aftenen.

I de nemme opgaver løste den vågne gruppe opgaverne en smule mere effektivt. For de svære opgaver var det søvngruppen, der forbedrede sig markant mest.

Den nye forskning giver os noget vejledning til, hvordan vi forbedrer vores dag-til-dag-tilgang til problemløsning. Hvis det er et besværligt problem, så sæt det til side over natten og vend tilbage til det dagen efter.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Hjerneskanninger afslører din sex-fantasi

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.