Udland

Spanien: Bankerne skal sætte mere til side

Den spanske regering arbejder ifølge avis på endnu en reform af banksektoren efter pres fra EU.

Spanien: Bankerne skal sætte mere til side

Endnu en reform af den problemfyldte banksektor i Spanien er på trapperne. Ændringerne skal sikre, at bankerne har tilstrækkelig med kapital til at håndtere tab på udlån til ejendomsmarkedet samt til virksomheder og private.

Det skriver erhvervsavisen Cinco Dias onsdag. Ifølge avisen har EU krævet yderligere stramninger over for bankerne som del af forhandlinger om at yde skyde EU-penge ind i den kriseramte banksektor.

Den seneste tid er bekymringerne om de spanske bankers sundhedstilstand taget til, selv om den konservative premierminister Mariano Rajoy flere gange har forsøgt at nedtone bankernes problemer.

Tyskland har indtil videre afvist den spanske regerings forslag om, at bankerne skal have adgang til midler fra Den Europæiske Stabilitetsfond.

Den spanske regering måtte for godt en uge side træde til for at sikre overlevelsen af storbanken Bankia, og de internationale kreditvurderingsinstitutter har nedgraderet kreditværdigheden for stort set alle spanske banker.

Den nye reform indebærer ifølge Cinco Dias, at bankerne skal hensætte flere penge til at modstå eventuelle nye tab på udlån til boligprojekter, virksomheder og forbrugslån. Det er den tredje reform af banksektoren i år.

En talsmand for økonomiministeriet i Madrid afviser at kommentere på avisens oplysninger.

I sin nylige vurdering af den spanske økonomi anbefalede EU-Kommissionen, at de spanske banker tilføres yderligere penge.

- De svage makroøkonomiske udsigter kan medføre behov for en yderligere styrkelse af bankernes kapitalberedskab, skrev kommissionen den 30. maj.

Tirsdag sagde en kilde i EU til nyhedsbureauet Reuters, at Tyskland har informeret Spanien om, at bankerne kan få hjælp fra EU. Men på den betingelse, at samtlige sandsynlige tab på udlån og aktiver lægges på bordet.

- Tyskland har gjort det klart, at hvis EU kommer bankerne til undsætning, så bliver det den første og eneste gang. Det skal ikke være sådan, at der på et senere tidspunkt dukker nye problemer op, sagde kilden.

/ritzau/Reuters

Forsiden