Udland

Spanien får redningskrans for milliarder

Eurolandene er parate til at låne Spanien 100 milliarder euro. Det er nødlidende banker, der skal reddes.

Spanien får redningskrans for milliarder

Spaniens økonomiminister, Luis de Guindos, beder nu de 16 øvrige eurolande om en hjælpepakke til at redde sit lands kriseramte banksektor. Og eurogruppen er parat til at hjælpe. Der er dog en række betingelser, der skal være opfyldt, før lånet kan gives.

- Jeg er glad for den spanske regerings vilje til at rekapitalisere bankerne via EU's redningsfonde, skriver den tyske finansminister Wolfgang Schäuble i en pressemeddelelse ifølge nyhedsbureauet AFP.

Og det er ikke småpenge, som Spanien nu kan se frem til at kunne pumpe ind i sin finansielle sektor.

For eurogruppens finansministre siger samstemmende i en erklæring, at kreditten til spanierne skal være så stor, at den inddæmmer alle kapitalbehov.

Samtidig er man parat til at afsætte en ekstra "sikkerhedspulje", så lånet løber op i 100 milliarder euro, hvilket svarer til 743 milliarder kroner. Den spanske økonomiminister har foreløbig ikke selv sat beløb på lånets størrelse.

De 17 finansministre i eurogruppen holdt lørdag et over tre timer langt, hasteindkaldt telefonmøde om den spanske bankkrise og behovet for hjælp fra EU's midlertidige redningsfond, EFSF, som de nu altså vil nikke ja til.

Bankerne i det recessionsramte Spanien er truet af kollaps efter utallige tvivlsomme boliglån. Alene det store pengeinstitut Bankia har bedt staten om 23 milliarder euro - 170 milliarder kroner - i hjælp for at undgå et krak.

Luis de Guindos siger på en pressekonference i Madrid, at det store lån formentlig vil komme både fra EFSF og fra EU-landenes permanente redningsfond, EMS, der går i luften 1. juli. Og pengene vil bliver forvaltet af den spanske nationalbank.

- I forbindelse med at hjælpen bliver givet, bliver vi nødt til at omstrukturere den finansielle sektor, siger den spanske økonomiminister ifølge de internationale nyhedsbureauer.

/ritzau/