Politik

Spanien kræver arrestordre på Puigdemont genaktiveret

Den catalanske separatistleder Carles Puigdemont er landet i København mandag morgen.

Den spanske anklagemyndighed har bedt landets højesteret genaktivere den europæiske arrestordre på catalansk separatistleder Carles Puigdemont, skriver Reuters.

De spanske myndigheder meldte allerede søndag ud, at de vil forsøge at få Puigdemont arresteret, hvis han rejste til København.

Mandag morgen er den tidligere præsident for den spanske region Catalonien Puigdemont landet i København. Her skal han deltage i et debatarrangement på Københavns Universitet.

Og han skal også mødes med flere folketingspolitikere.

Det er første gang, han forlader Belgien hvor han har været i eksil siden oktober 2017, hvor der blev udstedt en arrestordre på ham.

Står det til centralregeringen i Madrid, skal Puigdemont for retten under anklage for at tilskyndelse til oprør og undergravende virksomhed. Bliver han dømt for de fremsatte anklager, kan han ende bag tremmer i et spansk fængsel i mange år.

I november blev der udstedt en europæisk arrestordre på ham. Men den blev siden trukket tilbage.

Puigdemont var en af hovedkræfterne bag en folkeafstemning om løsrivelse fra Spanien, som Catalonien gennemførte i oktober sidste år. Bagefter udråbte han og den øvrige lokalregering et selvstændigt Catalonien.

Men det blev for meget for centralregeringen i Madrid. Den afsatte det catalonske selvstyre og Puigdemont rejste til Bruxelles af "sikkerhedsmæssige årsager", forklarede han 31. oktober.

Han understregede samtidig, at han ikke søgte politisk asyl i Belgien. Men han er ikke vendt tilbage til Spanien.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst