Udland

Spanien kræver kinesisk ekspræsident dømt

Spanske domstole har tradition for at tage menneskerettighedssager i udlandet op og vil have fat i Jiang Zemin

En spansk undersøgelsesdommer Ismael Moreno kræver den tidligere kinesiske præsident Jiang Zemin og flere andre kinesiske topledere anholdt for krigsforbrydelser i Tibet.

Det er menneskerettighedsgrupper, som har bragt sagen mod de kinesiske eksledere til en spansk domstol.

- Jiang var leder for de mennesker, som direkte begik forbrydelserne, og det gør ham ansvarlig for tortur og andre alvorlige brud på menneskerettighederne, udført af hans underordnede mod tibetanere, skriver Ismael Moreno i sin dom.

Kravet følger samme spor, som da den spanske dommer Baltasar Garzon i 1998 tog en sag op imod Augusto Pinochet, der stod i spidsen for Chiles militærdiktatur fra 1973 til 1990.

Den nu afdøde eksgeneral blev sat i husarrest i Storbritannien, men sendt hjem i 2000 på grund af sygdom.

I den aktuelle sag har undersøgelsesdommeren bedt Interpol om at udstede en arrestordre med henblik på at få Jiang fængslet for folkedrab, tortur og forbrydelser imod menneskeheden.

Ekspræsidenten er 87 år.

Dommeren har udsendt tilsvarende krav imod den tidligere kinesiske premierminister Li Peng og andre toppolitikere fra 1980'erne og 1990'erne.

Sagen har været undervejs et stykke tid, og fredag i sidste uge appellerede Kina til Spanien om ikke åbne flere sager mod kinesiske eksledere.

To tibetanske støttegrupper og en spansk munk bragte i 2006 en tilsvarende sag op i Spanien.

Spanske dommere har tidligere ved flere lejligheder taget sådanne sager op og forsøgt at få de anklagede til afhøring i Spanien.

Det spanske regeringsparti Partido Popular presser på for at ændre spansk lovgivning på en måde, der vil begrænse spanske domstoles rækkevidde uden for landets grænser.

Kina tog kontrol over Tibet i 1950. Kineserne har udlagt dette som en "fredelig befrielse" fra fattigdom, men tibetanerne er alt andet end enige.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst