Udland

Spanien: Mere tid til at få styr på pengene

Eurogruppen forlænger Spaniens frist til 2014 til at få bragt budgetunderskuddet ned på tre procent af BNP

Spanien: Mere tid til at få styr på pengene

Det står så skidt til for Spaniens økonomi, at de øvrige EU-lande har slækket på deres krav til det kriseramte land.

Det var meningen, at Spanien allerede inden udgangen af 2013 skulle opfylde EU's krav om, at budgetunderskuddet højst må være på tre procent af bruttonationalproduktet.

Men økonomi- og finansministrene fra de øvrige 16 eurolande har på deres møde i Bruxelles vurderet, at det ikke er realistisk at få budgetunderskuddet ned under grænsen før slutningen af 2014.

Lederen af eurogruppen, Luxembourgs premierminister Jean-Claude Juncker, siger, at fristen er forlænget i lyset af de svære økonomiske betingelser, Spanien står over for, men at landet nu må gøre alt for at få de offentlige finanser til at leve op til EU-kravene.

EU's økonomikommissær, Olli Rehn, insisterer ligeledes på, at Spanien skal leve op til alle kravene i EU's procedure for uforholdsmæssigt store underskud.

Rehn siger efter ni timers ministermøde i Bruxelles, at EU forventer, at Spaniens budgetunderskud vil være på 6,3 procent af bruttonationalproduktet i år, 4,5 procent i 2013 og 2,8 procent i 2014.

Spaniens konservative regering med premierminister Mariano Rajoy i spidsen har lovet at reducere Spaniens budgetunderskud til 5,3 procent i år.

Efter ministermødet kom det frem, at Spanien modtager de første 30 milliarder euro fra hjælpepakken til landets kriseramte banker i slutningen af juli. Det sker for at overbevise finansmarkederne om, at der er styr på situationen.

Ifølge den tyske finansminister, Wolfgang Schäuble, har Spanien som modydelse blandt andet lovet at skære i bankdirektørernes lønninger.

Der er politisk enighed om at hjælpe Spanien med op til 100 milliarder euro. Den spanske regering vil skabe et skraldespandsselskab, som skal afvikle alle de spanske bankers dårlige lån.

Men det endelige beløb og den præcise sammensætning af redningspakken ventes først vedtaget på et ekstraordinært møde i eurogruppen 20. juli.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.