Udland

Spanien ødelægger euro-fremgang

Efter en EU-venlig valgsejr i Grækenland søndag aften, steg euroens aktieværdi mandag, men kun i kort tid.

Spanien ødelægger euro-fremgang

De spæde positive takter som valget i Grækenland satte i gang på de europæiske børser, er allerede stoppet igen.

Valgsejren til det konservative parti Nyt Demokrati, der ønsker at samarbejde med EU og Den Internationale Valutafond (IMF) om at hjælpe Grækenland ud af krisen, skabte ellers aktiefremgang for euroen mandag morgen.

Men allerede ved middagstid har Spaniens seneste økonomiske udvikling stoppet de gode takter, og euroen er igen på vej ned på de europæiske børser.

Allan Von Mehren, chefanalytiker i Danske Bank, forklarer hvorfor.

- Omslaget skyldes, at fokus er flyttet fra et brændpunkt til et andet. Vi har mandag set nogle kraftige stigninger i de spanske renter, og det stopper morgenens optimisme, siger han.

Spaniens renter er, ifølge Danske Bank, de højeste i 16 år, og føjer til den dårligdom, der hærger økonomien i eurozonen.

- Spaniens gæld eskalerer voldsomt i øjeblikket, og det er usikkert, om bankerne kan styre de store tab, siger Allan Von Mehren.

For selvom landet efterlever de reformer, som EU kræver, kan bankernes økonomiske tab ikke kontrolleres.

Økonomerne oplever en usikkerhed på aktiemarkedet for om landet kan klare de mulige tab i banksektoren.

- Og det var altså nok til at ødelægge morgenens gode takter, siger Allan Von Mehren.

For krisen kradser i Spanien. Allerede inden den økonomiske nedtur begyndte i 2008 var ungdomsarbejdsløsheden på 18 procent. I dag er halvdelen af de unge spaniere arbejdsløse.

- At den spanske rentestigning kan påvirke aktiemarkedet så meget vidner om, hvor skrøbeligt systemet er. Selvom vi dulmede en af brandene i Europa i Grækenland i går, så er der stadig andre, og de vokser sig større, siger Allan Von Mehren.

Ifølge ham er euroen tilbage i det samme niveau, som før valget i Grækenland.

/ritzau/