Spaniens kong Juan Carlos vil abdicere

Spaniens upopulære konge vil overlade tronen til sin søn Felipe. Juan Carlos forklarer sig senere mandag.

Spaniens kong Juan Carlos vil abdicere, bebuder premierminister Mariano Rajoy.

Ifølge premierministeren skal en forfatningsændring nu sørge for, at den 76-årige konge kan trække sig før tid og overlade tronen til sit yngste barn og eneste søn, den 46-årige kronprins Felipe.

- Hans majestæt kong Juan Carlos har netop informeret mig om sit ønske om at give afkald på tronen og begynde processen med arvefølgen, siger Mariano Rajoy ifølge nyhedsbureauet AFP.

Kongen vil selv henvende sig til den spanske befolkning senere mandag for at forklare, hvorfor han vælger at abdicere.

- Årsagen til kongens beslutning er noget, han selv vil fortælle til det spanske folk, siger Mariano Rajoy.

- Kongen er overbevist om, at dette er det rette tidspunkt til at skifte statsoverhoved, tilføjer premierministeren.

Udmeldingen kommer som en overraskelse for mange, idet kongen gentagne gange har afvist, at han kunne finde på at træde tilbage.

Kong Juan Carlos nød tidligere meget stor støtte, respekt og sympati blandt spanierne, idet han efter diktator Francos død i 1975 tog teten for at føre Spanien ind i en demokratisk styreform.

Men i de senere år er den folkelige opbakning faldet efter en perlerække af skandaler. Det skyldes blandt andet, at kongen i 2012 drog på safari i Afrika på et tidspunkt, hvor Spanien var i en dyb økonomisk recession.

Samtidig er hans datter prinsesse Cristina sammen med sin mand blandet ind i en retssag om svindel og korruption, som har skadet kongehusets omdømme yderligere.

I en meningsmåling i februar 2014 sagde 62 procent af spanierne, at den 76-årige konge skulle abdicere og give plads til sin søn. Kronprins Felipe bliver kong Felipe VI.

Juan Carlos har de seneste år kæmpet med et skrantende helbred og har gennemgået en række hofteoperationer. Han har siddet på tronen i 39 år.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.