Udland

Spaniens økonomi krymper dobbelt så meget som ventet

Regeringen i Madrid forhandler med EU-Kommissionen om at få forlænget tidsfrist for budgetmål.

Spaniens økonomi krymper dobbelt så meget som ventet

De store, tvungne nedskæringer i Spanien påvirker økonomien væsentlig mere negativt end hidtil troet.

Den spanske regering vil næste uge nedjustere sin prognose for den økonomiske udvikling i 2013.

Samtidig har regeringen anmodet EU-Kommissionen om mere tid til at få bragt sit underskud på statens budget ned under den tærskel på 3,0 procent, som er kravet til landene i eurozonen.

Det fortæller en regeringskilde til nyhedsbureauet Reuters.

Kilden oplyser også, at regeringen fremover overvejer at lægge mere vægt på at skabe økonomisk vækst frem for at fokusere på at reducere underskuddet.

- Vi forsøger at finde en gylden mellemvej. At have et større spillerum for underskuddet vil være et godt signal at sende til finansmarkederne, siger kilden.

Spanien taler derfor med EU-Kommissionen om at få forlænget tidsfristen for at få underskuddet ned på 3,0 procent af bruttonationalproduktet. I øjeblikket ventes kravet at blive opfyldt i 2014.

Men det forudsætter blandt andet, at underskuddet i år lander på de 4,5 procent, som regeringen hidtil har skønnet. Det skøn viser sig nu at være for optimistisk. Ifølge kilden bliver underskuddet på 6,5 procent af BNP.

Får regeringen et år yderligere vil den ifølge kilden stile efter et underskud svarende til 4,5 procent i 2014 og 3,0 procent i 2015.

Økonomien vil i år, ifølge regeringens nye skøn, krympe med 1,0 procent eller dobbelt så meget som den øjeblikkelige vurdering, fortæller kilden.

Og det er måske endda for optimistisk. Både den spanske centralbank, EU-Kommissionen og Den Internationale Valutafond forventer en sammentrækning på 1,5 procent i år.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.