Udland

Spaniens politikere giver kongen lov til at abdicere

Et stort flertal i det spanske parlament godkender kong Juan Carlos' ønske om at træde tilbage fra tronen.

Et stort politisk flertal giver Spaniens konge grønt lys til at abdicere.

Det står klart efter en afstemning blandt parlamentarikerne i Kongressen i Madrid, hvor monarkiets fremtid onsdag er blevet diskuteret.

Efter debatten har politikerne stemt om en forfatningsændring, som sikrer, at den spanske kronprins Felipe kan overtage tronen efter sin far, kong Juan Carlos.

Den spanske lovgivning har nemlig ikke været skruet sammen til at håndtere, at kongen abdicerer. Alligevel valgte det 76-årige statsoverhoved i begyndelsen af juni overraskende at annoncere, at han forlader den spanske trone.

I alt har 299 parlamentsmedlemmer stemt for ændringen, mens 19 stemte imod, og 23 valgte ikke at stemme.

Dermed kan kronprins Felipe formentlig lade sig krone ved en ceremoni 19. juni, når også Senatet har godkendt forfatningsændringen.

Den 46-årige kronprins, som bliver Spaniens kong Felipe VI, overtager dog et alvorligt svækket kongehus.

Kong Juan Carlos har været konge siden 1975 og har tidligere været meget populær på grund af sin aktive medvirken til Spaniens overgang fra diktatur til demokrati, men i de senere år er han kommet i modvind.

Blandt andet er han blevet kritiseret for at have brugt penge på en elefantsafari i Botswana, mens krisen rasede i Spanien, og hans familie er viklet ind i en korruptionsskandale.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.