Udland

Spaniens regering vil spare som aldrig før

Spanien står over for et år med store nedskæringer. Regeringen er klar med et historisk sparebudget.

Spaniens regering vil spare som aldrig før

Den konservative spanske regering har besluttet, at det kriseramte sydeuropæiske land næste år skal spænde livremmen alvorligt ind.

Den statslige radio RNE rapporterer, at der er tale om de strengeste nedskæringer på et budget i nyere historie i Spanien.

Ifølge radioen indeholder finansloven stramninger for 40 milliarder euro, knapt 300 milliarder kroner. Der er såvel tale om nedskæringer som nye byrder på befolkningen.

- Finanslovforslaget for 2013 skal tjene til at få landet ud af krisen, siger vicepremierminister Soraya Sáenz de Santamaría på en pressekonference i Madrid.

De omkring 40 millioner indbyggere i Spanien har i år allerede fået en forsmag på, hvad besparelser, øgede skatter og stramninger betyder.

Men det har "kun" været 27,3 milliarder euro, som premierminister Mariano Rajoys regering har skåret - og som gentagne gange har udløst masseprotester i eurozonens fjerdestørste land, senest tirsdag, hvor det kom til sammenstød i Madrid.

Ikke alle rammes dog af nedskæringer.

Vicepremierminister de Santamaria fortæller, at pensionerne vil stige. Også stipendier holdes fri for sparekniven. De offentligt ansatte må dog i 2013 for tredje år i træk undvære lønstigninger.

Samtidig indføres der en række nye afgifter blandt andet på det meget populære lotteri-område, hvor de heldige, der vinder mere end 2500 euro i lotteriet, for fremtiden må betale 20 procent i afgift af gevinsten.

Samtidig siger ministeren, at regeringen vil oprette et nyt uafhængigt organ, som skal overvåge regeringens brug af de offentlige finanser.

Yderligere varsler hun, at regeringen inden for det næste halve år agter at gennemføre 43 nye love, der skal reformere økonomien.

Alle sparetiltag til trods vil Spaniens offentlige udgifter næste år stige 5,6 procent til 170 milliarder euro.

Det skyldes de skyhøje renter, som landet skal betale, når det udsteder statsobligationer for at finansiere sin gæld.

Finanslovforslaget skal vedtages af parlamentet, hvor Rajoys konservative råder over absolut flertal i begge kamre.

/ritzau/dpa

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.