Spansk konge deltager i protest for første gang i 42 år

Læger, politi, redningsmandskab og andre, der hjalp under angreb, fører an i protest mod terror i Barcelona.

SPAIN-ATTACK-BARCELONA-MARCH Foto: Scanpix/Lluis Gene

SPAIN-ATTACK-BARCELONA-MARCH Foto: Scanpix/Lluis Gene

Et stort hvidt banner med teksten "No Tinc Por" - som på catalansk betyder "Jeg er ikke bange" - bevægede sig ned ad hovedstrøget Las Ramblas i Barcelona lørdag aften.

Hundredtusinder af mennesker var mødt frem til en talstærk protest mod den blodige vold, der har ramt den spanske storby.

Politiet i Barcelona vurderer, at omkring en halv million mennesker deltog i lørdagens march.

Forrest gik redningsmandskab, taxichauffører, brandmænd, ambulancefolk, politi, butiksejere og almindelige borgere, der ilede til for at hjælpe ofrene, da en varevogn i sidste uge kørte direkte ind i menneskemængden på Las Ramblas.

Bag alle de, der var først på pletten, gik blandt andre Spaniens kong Felipe VI.

Det er første gang, siden general Franco - og dermed diktaturet - døde i 1975, at en spansk regent deltager i en demonstration.

Ved at gå bag redningsarbejderne forsøger kongen og premierminister Mariano Rajoy at sende et signal om, at nationen står samlet.

Nogle af deltagerne i demonstrationen benytter dog lejligheden til at lufte skilte og bannere med kritik af kongens rolle i våbensalg til Saudi-Arabien.

Omkring klokken 19 sluttede protestmarchen, men mange er blevet i området omkring Las Ramblas, skriver den spanske avis El Pais.

Blandt de tusinder af deltagere var også mange muslimer, der bar skilte med tekster som "Vi er muslimer, ikke terrorister" og "Jeg er bange og flov, jeg er marokkaner".

Den gruppe, som ifølge spansk politi stod bag angrebet, bestod af 12 mænd med marokkansk baggrund. Otte af de mistænkte blev dræbt, mens fire andre blev anholdt. Af dem er to varetægtsfængslet.

Få timer efter angrebet på Ramblaen torsdag 17. august, hvor 13 blev dræbt, skete der endnu et angreb i byen Cambrils 120 kilometer syd for Barcelona.

Her skød politiet fem personer, efter at de kørte ind i fodgængere og politibetjente. En kvinde blev dræbt og adskillige såret.

Desuden har en mand mistet livet, da en af gerningsmændene stak ham med en kniv og stjal hans bil.

/ritzau/AP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.