Udland

Spansk korruptionsskandale truer premierminister

Presset stiger mod Spaniens konservative premierminister, Mariano Rajoy, i kølvandet på korruptionsskandale.

Spansk korruptionsskandale truer premierminister

For anden dag i træk samledes tusinder af demonstranter uden for det konservative spanske regeringsparti Folkepartiets hovedkontor i Madrid med krav om, at premierminister Mariano Rajoy træder tilbage, hvis det viser sig, at han har modtaget penge under bordet.

Flere venstreorienterede partier har allerede krævet, at hele Folkepartiets ledelse træder tilbage. Flere end 300.000 mennesker har skrevet under på en opfordring på internettet til, at den konservative premierminister træder tilbage.

Korruptionsskandalen har været på den politiske dagsorden i Spanien i måneder. Men fredag rykkede den pludselig tæt på Mariano Rajoy og Folkepartiet.

Avisen El Pais offentliggjorde dokumenter, der tyder på, at Rajoy og andre topfolk i partiet i flere år har modtaget bestikkelse fra private virksomheder.

Spaniens chefanklager, Eduardo Torres-Dulce, siger, at der er grundlag for en strafferetslig efterforskning, og at premierminister Rajoy kan blive indkaldt til forhør.

De offentliggjorte dokumenter tyder på, at Rajoy og andre topfolk modtog penge til at finansiere Folkepartiets valgkampagne.

Skandalen rammer Folkepartiet netop som Mariano Rajoy og hans konservative regering kæmper med rekordhøj arbejdsløshed og en stadig dybere krise i den spanske økonomi.

En talsmand for Rajoy siger, at premierministeren lørdag officielt vil kommentere skandalen og anklagerne mod ham og partiet.

Vicepremierminister Soraya Saenz de Santamaria afviser anklagerne og siger, at der ikke er gjort noget ulovligt.

Skandalen har medført omfattende protester over hele Spanien. Vreden er stor, efter at netop Mariano Rajoy gennem det seneste år har gennemført omfattende nedskæringer i det offentlige for at få bugt med Spaniens enorme gæld.

/ritzau/dpa

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.