Spansk socialdemokrater spænder ben for bred regering

Den politiske situation i Spanien er efter syv måneder stadig uforløst. Nyt møde har ikke løsnet konflikt.

Ritzau
SPAIN-GOVERNMENT-PARTIES Foto: Scanpix/Pierre-philippe Marcou
Udland 13. juli 2016 14:33

Den politiske konflikt i Spanien har onsdag fået endnu en knude.

Lederen af det spanske socialdemokratiske parti, Pedro Sanchez, gentager onsdag, at hans parti ikke vil stemme for at genvælge den konservative partileder, Mariano Rajoy, og hans parti Partido Popular (PP), skriver Reuters.

Det kan potentielt forlænge et politisk dødvande i landet, der allerede har varet syv måneder.

- Vi stemmer imod (Mariano) Rajoy som premierministerkandidat, sagde Sanchez efter et næsten halvanden timer langt møde med den fungerende premierminister.

Dermed har Sanchez også udelukket en bred koalition mellem højre og venstre side af parlamentet, selv om han også har sagt, at han vil gøre alt for at styre Spanien uden om et tredje valg.

Den politiske lammelse har ligget som en dyne over Spanien det seneste halve år, efter man to gange på seks måneder har forsøgt at få afklaret den parlamentariske situation og har udskrevet valg.

Det lykkedes ikke Spaniens konservative regeringsparti, Partido Popular (PP), med fungerende premierminister, Mariano Rajoy, i spidsen at få absolut flertal ved sidste valg, men partiet er med sine 137 mandater parlamentets største.

Der er dog langt til de 176 pladser, som kræves for at sidde på flertallet i underhuset, hvor der er 350 sæder.

Socialdemokraterne i PSOE har fået 85 pladser i parlamentet, venstrefløjsalliancen Podemos har fået 71 mandater, og det liberale Ciudadanos har fået 32 pladser.

Efter det seneste valg i juni gav Rajoy udtryk for, at han troede på, at en regeringsaftale kunne være på plads i løbet af en måned, men det viser dagens møde, kan være svært.

Siden december har Spanien været styret af et slags forretningsministerium, fordi der ikke kan opnås enighed om at danne en regering.

/ritzau/Reuters

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...