Udland

Spanske banker får bøllebank af Moody's

Hele 28 spanske banker er blevet nedgraderet af kreditvurderingsinstituttet Moody's.

Spanske banker får bøllebank af Moody's

De trængte spanske banker får hug af kreditvurderingsinstituttet Moody's, som har nedgraderet 28 bankers kreditværdighed med op til fire trin.

Moody's oplyser, at årsagen til nedgraderingerne blandt andet skyldes, at bankerne står over for stigende tab på udlån til erhvervsejendomme.

Derudover hænger den lavere kreditvurdering også sammen med, at Moody's for kort tid siden sænkede den spanske kreditværdighed med tre trin fra A3 til Baa3.

Oplysningen kommer samme dag, som Spanien formelt har bedt de øvrige eurolande om op til 100 milliarder euro i hjælp for at redde de skrantende banker.

EU's økonomikommissær Olli Rehn har efter ansøgning udtalt, at han har bedt sine folk om sammen med eksperter fra Den Europæiske Centralbank, Den Internationale Valutafond og Den Europæiske Bankmyndighed hurtigt at analysere behovet.

Han har meldt ud, at han er overbevist om, at "vi i løbet af nogle uger kan indgå en aftale om betingelserne, så vi kan komme i gang med genopbygningen".

Blandt de nedgraderede banker er Banco Santander, der går fra en rating på A3 til Baa2. Vurderingen er dog ifølge Moody's stadig under evaluering, og banken risikerer derfor yderligere nedgradering.

Bankernes kreditvurdering spiller en stor rolle i bankernes forretning. Hvis en bank får nedsat sin rating, bliver det dyrere at låne penge på det internationale marked, fordi risikoen for tab er større for långiverne.

Moody's er en af de tre store bureauer, og sidder på cirka 40 procent af markedet. De to andre store er Standard & Poor's og Fitch Ratings. Samlet set sidder de på 95 procent af markedet.

Moody's vurderer blandt andet de enkelte bankers finansielle styrke. Vurderingen angiver, hvor stor sandsynlighed er for, at banken har brug for hjælp udefra.

/ritzau/AFP