Spar Nord er ikke ”systemisk vigtig”

Den vil ikke kunne påvirke hele samfundsøkonomien ved at komme i vanskeligheder

Adm. direktør Lasse Nyby: - Vi er faktisk en smule lettede. <i>Foto: Daniel Bygballe</i>

Adm. direktør Lasse Nyby: - Vi er faktisk en smule lettede. Foto: Daniel Bygballe

AALBORG:Spar Nords navn stod ikke på listen, da Erhvervs- og Vækstministeriet torsdag offentliggjorde navnene på de seks banker, som regeringen anser for ”systemisk vigtige” - så store, at det kan påvirke hele samfundsøkonomien, hvis de kommer i vanskeligheder, og som derfor vil blive underlagt skærpede krav.

De seks banker er Danske Bank, Nordea, Nykredit, Jyske Bank, Sydbank og så BRF Kredit, der kom med i stedet for Spar Nord. Et ekspertudvalg nedsat af ministeriet har lavet listen, som nu skal i høring.

At blive udnævnt til systemisk vigtig indebærer både fordele og ulemper for en bank. På den ene side får den lettere ved at låne kapital i udlandet. På den anden side stiller det større krav til kapitalpolstringen.

- Vi er faktisk en smule lettede over, at vi ikke blev valgt. Vi har nemlig ikke det store behov for at låne i udlandet, da vi har et stort indlånsoverskud. Derfor ville vi næsten kun have mærket ulemperne, forklarer Lasse Nyby.

For kunderne i de seks banker kan udnævnelsen betyde, at priserne på sigt stiger, vurderer eksperter.

- De øgede krav, der følger med titlen, kan betyde, at bankerne skal polstre sig mere og tjene nogle flere penge. Og det kan betyde, at det bliver dyrere for kunderne, siger John Norden, direktør for bankportalen My Banker.

Samme vurdering har Kim Valentin, direktør for konsulentfirmaet Finanshuset. Han tror dog ikke, at det vil nogen til at skifte bank.

- Kunderne agerer ikke kun på pris. Efter finanskrisen har man fået andre kriterier for at vælge bank, og et af dem, der kommer højest, er tryghed. Kunderne vil søge den tryghed, som en systemisk vigtig bank vil kunne give, og derfor tror jeg, de vil få en konkurrencefordel, siger Kim Valentin.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Breaking
Mia-sagen: Nu skal vidnerne afhøres
Luk