Spar Nord: Fusionsbank får store udlån til udsatte brancher

Landbrug og erhvervsejendomme vil belaste den kommende banks regnskaber

AALBORG:Når Spar Nord og Sparbank bliver fusioneret, vil den samlede bank fortsat have et markant udlån til landbruget og erhvervsejendomme. Sker der en forværring af økonomien, kan det ramme den fortsættende bank, Spar Nord, hårdt. Det skriver Vurderingsmændene i deres analyse af fusionen.

De to banker har da også allerede taget markante nedskrivninger. Opregningen fra Vurderingsmændene viser, at Spar Nords nedskrivninger fra 2009 til 2011 var på 1228 mio. kr. mens Sparbanks nedskrivninger i samme periode var på 1190 mio. kr. Sidstnævnte grundet "Sparbanks relativt høje eksponering i ejendomssektoren".
Udlån til erhvervsejendomme vil fortsat være et tema for den fusionerede bank. Ifølge Vurderingsmændene var Spar Nords eksponering mod erhvervsejendomme på 4,4 mia. kr., eller 11,9 pct. af det samlede udlån ved udgangen af første halvår 2012. For Sparbank var udlån til erhvervsejendomme 18,6 pct. af de samlede udlån eller 2,1 mia. kr. Efter fusionen vil Spar Nord have en eksponering mod erhvervsejendomme på 12,4 pct. af det samlede udlån eller 6,5 mia. kr.
Nedskrev for en kvart milliard
I første halvår 2012 nedskrev Spar Nord for 46 mio. kr. på erhvervsejendomme, mens Sparbank nedskrev for 207 mio. kr. Sidstnævnte grundet Finanstilsynets "præciserede retningslinjer".
- Generel økonomisk nedgang, stigende arbejdsløshed, faldende huspriser, rentestigninger, og/eller lavere udlånsvillighed blandt kreditgivere kan medføre en højere misligholdelsesrate på engagementer med ejendomseksponering, reduceret værdi af sikkerheder, øget illikviditet af sikkerheder samt øget modregning i gebyrer fra Totalkredit og dermed få væsentlige negative konsekvenser for Den Fortsættende Banks virksomhed, driftsresultat og finansielle stilling, skriver Vurderingsmændene.
Ud over den af krisen hårdt ramte erhvervsejendomssektor vil den fortsættende bank også have markant udlån til landbruget. En sektor, der med Vurderingsmændenes egne ord "har været hårdt ramt i de seneste år med økonomisk lavkonjunktur".
10 procent af udlånene er til landbruget
Spar Nord havde ved udgangen af første halvår udlån til landbruget for 4,7 mia. kr. eller 11,4 pct. af det samlede udlån, mens Sparbank havde en eksponering på 0,5 mia. kr. eller 4,3 pct. af det samlede udlån. Samlet vil Spar Nord efter fusionen have 9,8 pct. af sit samlede udlån til landbruget eller 5,2 mia. kr.
Det hårdt ramte landbrug har da også allerede kostet begge banker dyrt i nedskrivninger. I første halvår nedskrev Spar Nord for 165 mio. kr., mens der er nedskrevet samlet 385 mio. kr. i 2009 til 2011 på landbruget. Sparbank har i samme periode nedskrevet 63 mio. kr. på landbruget, og nedskrev i første halvår 0,5 mio. kr. på sektoren.
- Hvis den økonomiske lavkonjunktur i Danmark fortsætter, og priser på kød, mælk eller korn falder, eller prisen på dyrefoder stiger, er der risiko for højere misligholdelse på landbrugsengagementer, øget modregning i gebyrerne fra DLR, reduceret værdi af sikkerheder samt øget illikviditet af sikkerheder, hvilket kan få væsentlige negative konsekvenser for Den Fortsættende Banks virksomhed, driftsresultat og finansielle stilling, skriver Vurderingsmændene.
Samlet underskud på 73,4 mio. kr.
Samlet vil den fortsættende bank, Spar Nord, have udlån til erhvervsejendomme og landbruget for 11,7 mia. kr.
Vurderingsmændene har opstillet et proformaregnskab for første halvår, som hvis de to banker havde været lagt sammen. Det viser nedskrivninger på 604,8 mio. kr. og et negativt resultat efter skat på 73,4 mio. kr. Det samlede "udlån og andre tilgodehavender" er i proformaregnskabet 41,8 mia. kr. Dermed svarer udlån til erhvervsejendomme og landbruget altså 28 pct. af porteføljen.
/ritzau/FINANS
Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden