Spar penge og bliv mere sund med suppe

Gem grøntsagsresterne, og spar sammen til en nærende og billig suppe, der er let at lave

- Suppen kan skabe smagssymfonier og give smagsoplevelser, så man falder ned af stolen, siger suppekogebogsforfatteren Kirsten Skaarup. Arkivfoto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

- Suppen kan skabe smagssymfonier og give smagsoplevelser, så man falder ned af stolen, siger suppekogebogsforfatteren Kirsten Skaarup. Arkivfoto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

SUNDHED:Det er en kold tid, som vi lever i, men heldigvis har vi da suppen, som også er både billig og let at lave. Gem for eksempel grøntsagsresterne, og spar op til suppen.

Det foreslår Kirsten Skaarup, som blandt andet har skrevet kogebogen "Supper og co.".

- Alt for mange smider det indre af blomkålen eller det ydre af porren ud. Gem i stedet grøntsagsresterne i løbet af ugen, og lad dem finde anvendelse til en suppe. På den måde får du til et gratis måltid mad om ugen, siger hun.

Derudover er suppen en sund spise, der er god til vinteren, forklarer Preben Vestergaard, ernæringsekspert fra Professionshøjskolen Metropol.

- Suppe egner sig til grove grøntsager som kål, porrer og rodfrugter, der fylder og mætter godt. De mange grøntsager gør, at suppen er en sund spise, siger han.

Eksempler på gode vintersupper er rødbedesuppen og den klare grøntsagssuppe med årstidens grøntsager.

Det er, hvad Kirsten Skaarup foreslår, da hun bliver spurgt.

Dem og så græskarsuppen, der er aktuel på grund af den forestående halloween.

Superfood: Fyldt med gode sager

Også Kirsten Skaarup roser suppen for dens ernæringsmæssige fortrin.

- Suppen er en slags superfood, der er fyldt med mange gode stoffer og vitaminer. Derudover er den både fedt- og kaloriefattig. Og endelig er suppen også vældig CO2-besparende, fordi den er samlet i en enkelt gryde, påpeger hun.

Der er typisk to slags suppe: den klare suppe - også kaldet fond - og den jævnede suppe. Den klare suppe holder sig i et par dage i køleskabet og har ikke så godt at blive frosset ned. Den jævnede suppe kan derimod snildt fryses ned.

Men uanset hvilken slags suppe, du giver dig i kast med, gælder det samme, nemlig at suppen er en praktisk og billig spise.

Nogle supper kan være nærende nok i sig selv, men ofte vil det være nødvendigt at spise tilbehør til.

- Der er ikke nødvendigvis nok i suppen til et helt måltid. Hovedparten af suppen er jo vand. Derfor skal der eksempelvis spises brød til, siger Preben Vestergaard.

Det kan være ristet rugbrød eller groft hvedebrød. Men det kan også være kartofler. Netop kartofler var standardtilbehør, når danskerne i gamle dage spiste suppe.

- Men prøv også en skål ris til suppen, foreslår Kirsten Skaarup, hvis egen suppefavorit efter lidt betænkningstid viser sig at være en stærk thai-suppe.

/ritzau fokus/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.