Dronninglund

Sparekniven hvæsses

Alle udvalg skal gennemgå deres budgetter med tættekam

Udgifterne til beskæftigelse og kontante ydelser bliver næste år 62 mio. kr. højere end i år, men der arbejdes på at effektivisere området. Arkivfoto: Kurt Bering

Udgifterne til beskæftigelse og kontante ydelser bliver næste år 62 mio. kr. højere end i år, men der arbejdes på at effektivisere området. Arkivfoto: Kurt Bering

BRØNDERSLEV/DRONNINGLUND:- Spænd livremmen ind. Det er den besked, der ny lyder til alle udvalg, institutioner med mere.

På et møde onsdag i økononomiudvalget blev det besluttet at bede samtlige udvalg komme med forslag til besparelser inden onsdag 2. september, hvor økonomiudvalget igen mødes for at drøfte kommunens økonomiske situation.

Hvis der ikke bremses op, vil kommunen komme ud af 2015 med et underskud på 25,5 mio. kr. For første halvår er der et underskud på 10,6 mio. kr.

- Vi er nødt til at bremse op allerede i år, for ikke at komme ud med et minus på de 25,5 mio. kr., siger borgmester Mikael Klitgaard (V).

Det er blandt andet kommunens flerårs-aftale inden for handicap-og psykiatri-området, der vælter budgettet. Der var aftalt besparelser på 15 mio. kr., men de er ikke gennemført.

- Der er godt nok foretaget nogle besparelser, men så er der kommet andre udgifter til. Ligeledes er der besparelser, der var lagt op til, der alligevel ikke lader sig gennemføre.

Der er i 2016 tale om ekstra-udgifter på næsten 100 mio. kr. i forhold til indeværende år, der skal dækkes ind.

- Der kommer nogle indtægter, der ikke er taget højde for.

Et af de store områder er beskæftigelse og kontante ydelser, hvor der i 2016 er udgifter på 62 mio. kr. mere end i år.

- Hvis vi kan gøre det bedre end andre kommuner, er der mulighed for at opnå en effektivisering her. Og det er det, vi satser på, siger Mikael Klitgaard.

Borgmesteren mener også, at den forbedring, der er sket inden for beskæftigelsen, vil være med til at formindske udgiften.

Med hensyn til udlændinge er der tale om en udgift på 15 mio. kr. mere i 2016 end i år.

Her ser Mikael Klitgaard også muligheder for at forhindre udgifter i den størrelsesorden ved, at de nye borgere hurtigere kommer i job eller uddannelse. Derfor satses der meget på dansk-undervisning.

- Det er vigtigt, at de lærer dansk, så de kan opnå den karakter, der skal til, for at komme ind på en uddannelse.

Der er sket flere familiesammenføringer end ventet, og det betyder, at der skal bruges flere penge på skole-området for de nye borgere.

Børne- og skoleudvalget er kommet med en ønskeseddel på 1,7 mio. kr.

Et af de områder, der kigges på, er de unge på kontanthjælp, som Brønderslev Kommune har forholdsvis mange af.

- Der er stadig en stor del, der ikke kommer i job eller i uddannelse, og her har vi en udfordring, som vi sætter ind over for, fortæller Mikael Klitgaard.

Mikael Klitgaard håber på gode forslag til besparelser eller ændringer.

- Foruden de forslag politikere og embedsmænd arbejder intenst med, er der 80-100 borgere, der får mulighed for at komme med input, når der tirsdag aften er borgermøde, hvor kommunens budget er på dagsordenen.

Mikael Klitgaard påpeger, at der er store udfordringer, og han siger nej til en skatteforhøjelse, ligesom han nødigt vil ”spise” af de 18 mio. kr., det i fjor blev besluttet at lægge i den slunkne kommunekasse.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.