Spejderblade og bukseknapper

Renoveringen af Tinghuset er godt i gang og der er dukket et par sjove ting frem

3
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

FJERRITSLEV:Siden nytår har håndværkere været i sving med indvendig nedbrydning og genopbygning i Tinghuset. Nedslidte og uoriginale dele af huset er fjernet. Huset og interiøret bliver så vidt muligt bliver tilbageført til det originale udtryk fra 1909, da bygningen blev opført i nationalromantisk skønvirke stil.

I arresten er der kommet nye vinduer. De gamle fra 1953 var gennemrådne. Alle originale vinduer fra 1909 bevares, da disse er i god stand. Indvendigt skiftes de fleste gulve, da de er ødelagt af søm fra senere belægninger. Dette giver også mulighed for efterisolering.

- Efterhånden som vi er kommet frem har det overrasket os hvor godt og solidt huset er. Alle brædder og bjælker under gulvene ser ud som, om de var lavet i går, selvom de er over 100 år gamle, siger formand for Tinghuset, Per Gregersen.

Der er også fundet en del sjove ting som: spejderblad, et stykke værktøj og en bukseknap.

Lysekroner fra 1909

I retssalen bevares den flotte panelering, døre m.v. Vægmalerierne restaureres af Bevaringscenter Nordjylland, som ligeledes restaurerer de originale lysekroner fra 1909.

- Lysekronerne har lagt på loftet siden engang i 60’erne, men er heldigvis godt bevaret, siger Per Gregersen. Retssalen bliver lyddæmpet med specielt akkustikpuds, som opsættes i hele hvælvingen.

- Det arbejde er godt i gang, og det er forbavsende, hvilken virkning det har, supplerer han.

Nyt køkken etableres med bevarelse af gamle skabe samt det originale spisekammer. Cellegang og cellerne får nyt ventilationssystem, hvilket er nødvendig da kulturskolen underviser i disse lokaler mange timer hver dag.

- Cellerne bevares med de gamle fængselsdøre og der indrettes et lille museum i de to nederste celler, siger han.

Gamle stofledninger

I forbindelse med renoveringen bliver der også lavet nyt el-system.

- I det meste af huset var der stadig stofledninger fra 1909, siger Per Gregersen. Ved hovedindgangen etableres nye toiletter og garderobe i det tidligere voteringsrum.

I lejligheden ovenpå etableres et stort møderum og to små kamre bevares uændret. Der bliver også lavet nye kviste efter de originale tegninger og hele overetagen bliver isoleret.

Foreningens byggeudvalg består af Per Nielsen, Gunnar Mortensen og Per Gregersen. Det er Jammerbugt kommune, der ejer Tinghuset, men det er Kulturforeningen Tinghuset, som står for driften og renoveringen. Arkitekten bag projektet er Søren Kibsgaard.

pm

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.