Hestesport

Spillefugle og hesteentusiaster

Et par enkelte heste traver rundt til opvarmning, mens nogle tidlige publikummer har taget plads i efterårssolen for at følge med. Ovre i staldene er ejere, kuske og jockeyer ved at gøre hestene klar, mens dommere, speakere og totalisatorer får styr på det sidste inden aftenens løb. Uden for løbsdagene er der kun få på jobbet på Aalborg Væddeløbsbane, men når programmet varsler løb, så vrimler det med liv bag kulisserne.

6
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Num­me­ret til Zorsia og en lis­te over da­gens løb hæn­ger klar i stal­den.

På direktør Jesper Elbæk Pedersens kontor står 11 buketter blomster i kasser på gulvet - en til hver af vinderne i mandagens løb. Der er stadig næsten to timer til første start, og de ansatte er begyndt at indfinde sig. Anne Bjørka får liv i computeren. Hun har til opgave at taste resultaterne ind, efterhånden som de dumper ned til hende fra dommerne via et rør gennem loftet. Bag hende sidder Søren Aaen og studerer dagens program nøje. Han er rapporter og skal interviewe de forskellige kuske mellem løbene. Sammen med et tv-hold og speakeren sørger han for, at folk på spillestederne rundt om i landet kan følge med i, hvad der sker på banen i Aalborg. Dagens tv skal også koordineres med mandagens svenske løb, så de rigtige traventusiaster ikke bliver snydt. Nerver før løbet På den anden side af banen i staldene er der hektisk aktivitet. I en af boksene står 25-årige Helle Vestergaard fra Brønderslev og giver hesten Zorsia seletøj på. Hun både ejer og træner hesten, men det er amatørkusken Ronni Madsen, som kører løbene. - Jeg tør ikke rigtig køre selv. Det går lidt for stærkt, og de kører meget tæt, fortælle Helle, som ofte ikke har nerver til at se selve løbet, så hun holder sig i stedet på afstand, indtil Zorsia er tilbage i staldområdet. Tur for nybegyndere Hesten er klar til opvarmning og bliver trukket ud i staldgangen for at få spændt sulkyen på. Helle tjekker, at vattet i dens ører sidder ordentlig, så den ikke lader sig påvirke af larmen. Zorsia sitrer ned langs ryggen, da den opfatter, at det snart er alvor. - Den lyse sandbane er der, hvor de ridetræner med hestene, lyder Annette Mortensens stemme klart. Hun fungerer som rundviser på banen for nye gæster, som har lyst til at få en introduktion til væddeløbet. En tur i stalden, kombineret med hjælp til hvordan man spiller. Det er ofte grupper fra firmaer, som tager mod tilbudet og samtidig bestiller bord i restauranten, hvor de kan se løbene, mens de spiser. I køkkenet er der også travlt bag kulissen. De regner med omkring 250 spisende gæster, da der ud over restauranten også er cafeteria og pølsevogne. Håbet om gevinst Hovedparten af publikum er gengangere. Nogle går med liv og sjæl op i hestesporten, mens andre mest af alt er faldet for spillet. Denne aften er der 14 spilleboder åbne, hvor publikum kan satse alt fra småpenge til hele opsparingen. Totalisatorforstander Erling Eriksen fortæller, at der på en normalt aften bliver spillet for 130.000-150.000 kroner på væddeløbsbanen. Dertil kommer alle spillerne rundt om i landet, så det når op på godt 600.000 kroner for en aften. Mens de til storløb kan nå op på en samlet omsætning på to millioner. En halv time inden start begynder folk at stå i kø for at sætte penge på aftenens heste. Pigerne i lugen bytter sedler og mønter for kuponer i rutineret hastighed. En klokke bimler i spillehallen, første løb er i gang, og alle kigger mod banen.