Spiondømt professor anker ikke

Finsk forsker har opgivet at anke dom fra Retten i Glostrup, der idømte ham fem måneders fængsel for spionage.

Spiondømt professor anker ikke

Den 49-årige forsker Timo Kivimäki anker ikke den dom på fem måneders fængsel for spionage, som han fik ved Retten i Glostrup den 31. maj.

Det oplyser hans advokat, Anders Nemeth, til Ritzau.

Den finske mand, der er professor i statskundskab, blev dømt for at udlevere dokumenter til diplomater, som angiveligt var agenter for den russiske efterretningstjeneste.

Han blev dømt efter straffelovens såkaldt milde spionparagraf.

Dokumenterne indeholdt referater fra forskellige konferencer, fire CV'er på medarbejdere fra Center for Militære Studier samt en rapport og en pressemeddelelse fra instituttet på universitetet.

Desuden havde han forsøgt at overdrage en liste med navne på nogle af sine studerende og et CV på direktøren for Center for Militære Studier, som han selv havde stykket sammen.

Dokumenterne skal være overdraget under et større antal møder med folk fra den russiske ambassade i København fra 2002 og frem til september 2010, da han blev anholdt.

Kivimäki, der har været suspenderet fra sit arbejde på Københavns Universitet siden anholdelsen, har under hele sagen nægtet sig skyldig.

Efter dommen i maj langede han tydeligt chokeret ud efter den danske efterretningstjeneste PET.

- Jeg mener, at retten har troet på PET's paranoide verden, sagde han.

Dommen på de fem måneder var kortere, end anklageren gik efter, og forskeren slap for at blive udvist af Danmark.

Sagen har været fuldstændig mørkelagt, så offentligheden ikke har kunnet få det fulde indblik i anklagerne mod forskeren. Den har kørt for hermetisk lukkede døre af hensyn til Danmarks forhold til fremmede magter.

Retssagen begyndte den 8. maj i år, men allerede tilbage i 2010 blev Kivimäki anholdt af betjente fra PET.

/ritzau/