Spis flere fisk ved leg og læring

Nordsøen Oceanarium deltager i et utraditionelt treårigt formidlings- og forskningsprojekt

Nordsøen Oceanarium har erfaringer med at engagere børn i madværksted med fisk i forbindelse med fiskefestival i Hirtshals. Arkivfoto: Bente Poder

Nordsøen Oceanarium har erfaringer med at engagere børn i madværksted med fisk i forbindelse med fiskefestival i Hirtshals. Arkivfoto: Bente Poder

HIRTSHALS:Nordsøen Oceanarium skal medvirke til, at danske børn og deres forældre får mere fisk på middagsbordet.

Med fondsmidler sætter akvariet i Hirtshals et særligt fokus på formidling om fisk, børn og sundhed i de næste tre år.

Det sker som deltager i et større formidlings- og forskningsprojekt med fire akvarier og Københavns Universitet. Nordea Fonden støtter det utraditionelle tværfaglige samarbejde i projekt FiSK med 17,9 mio. kr.

- Danskerne og især børnene spiser for lidt fisk. Fødevarestyrelsen anbefaler, at man spiser 350 gram fisk om ugen, men danskerne spiser i gennemsnit kun halvdelen, og især børnene får for lidt fisk. På Nordsøen Oceanarium er vi derfor glade for at deltage i et spændende tværfagligt samarbejde, hvor vi sætter fisk, børn og sundhed på dagsordenen, udtaler formidlingschef Simon Madsen, Nordsøen Oceanarium.

Han er projektleder for formidlingen i projektet, hvor parterne skal arbejde med at give børn og deres forældre oplevelser med fisk og sundhed på en utraditionel og involverende måde og samtidig undersøge, hvordan fisk påvirker børns sundhed og indlæring.

Leg og interaktive udstillinger

Simon Madsen ser frem til at give børn og voksne inspirerende oplevelser med fisk.

- I vores udstillinger bliver der mulighed for at lege sig til viden om, hvordan det påvirker kroppen at spise fisk. Gæsterne får også mulighed for at bidrage til et forskningsprojekt ved at indtaste data om deres egne fiskevaner. Det bliver spændende at se, om jyderne spiser mere fisk end sjællænderne, og om vi har de samme fiskelivretter, fortæller han.

Bæredygtighed

Udover de sundhedsfremmende effekter af fisk vil emner som forurening og bæredygtighed også blive berørt i formidlingen. Det bliver gjort gennem interaktive udstillinger på akvarierne. De danner ramme om temadage og aktiviteter, hvor både børn og voksne får mulighed for at håndtere og smage på fisk på nye og spændende måder.

Som en del af projektet udvikles desuden et opskriftshæfte med børnevenlige fiskeretter, som skal gøre det nemt at få mere fisk på middagsbordet.

Ny viden om fisks effekt

Lektor Camilla T. Damsgaard, Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet leder projektets forskningsdel, er begejstret:

- Mange familier synes, det er svært at få passet fisk ind i en travl hverdag. Derfor er vi utroligt glade for støtten fra Nordea-fonden. Den giver os mulighed for både at få mere viden om, hvorvidt børns sundhed og indlæring kan forbedres af fisk, og samtidig kan vi give danskerne viden, inspiration og oplevelser, der kan give motivation til at spise fisk.

Direktør i Nordea-fonden Henrik Lehmann Andersen deler begejstringen over det ambitiøse projekt:

- Vi er glade for, at Nordsøen Oceanarium tager del i det nytænkende samarbejde mellem akvarier og en forskningsinstitution. I fællesskab vil de høste ny viden. Og så vil de med et hav af sjove og lærerige aktiviteter også inspirere tusindvis af børn og voksne til at sætte flere fisk på middagsbordet, siger han.

Projekt FiSK starter i marts 2016 og varer i tre år.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.