Udland

Splittet Egypten går til valg

Mange ventes at boykotte Egyptens præsidentvalg, som står mellem islamist og tidligere Mubarak-mand.

Splittet Egypten går til valg

Det er et splittet Egypten, der lørdag tager hul på anden og afgørende runde af det præsidentvalg, der skal finde en afløser for den afsatte præsident Hosni Mubarak.

Valget står mellem to konservative kandidater - den tidligere Mubarak-minister Ahmed Shafiq fra den sekulære fløj og Det Muslimske Broderskabs kandidat, Mohamed Mursi.

- Det er et dårligt scenario. Det vil medføre en ny bølge af demonstrationer, vurderer Mustafa Ellabbad, direktør ved Al-Sharq Center for Regionale og Strategiske Studier.

- Der er ingen af de to kandidater, der repræsenterer noget af det, som egypterne ønskede at opnå med revolutionen, siger han.

Ellabbad har selv tænkt sig at lægge en blank stemmeseddel i boksen på sit lokale valgsted, på linje med anbefalinger fra mange af Egyptens liberale bevægelser, som ikke kan få sig selv til at stemme på nogen af kandidaterne.

Valget har givet øget opbakning til den relativt brede boykotbevægelse, som ikke fik den store opmærksomhed ved første valgrunde i sidste måned.

- Mange vælgere er ikke glade for at skulle vælge mellem Broderskabet, som de har forbehold over for på grund af gruppens syn på visse frihedsrettigheder, og en person, der er tæt forbundet med det afsatte Mubarak-regime, siger Said Sadek, professor i politisk sociologi ved Det Amerikanske Universitet i Kairo, til avisen al-Ahram.

- De betragter valget som et mellem en religiøs stat og et militært regime.

Ahmed Shafiq er gået til valg på at genoprette ro og orden i landet, der har været gennem en turbulent 16 måneders periode, siden Hosni Mubarak blev væltet fra magten i februar sidste år.

Broderskabets kandidat, Mohamed Mursi, advarer omvendt om, at en stemme på Shafiq vil bringe Egypten tilbage til det samme styre, som egypterne gjorde oprør mod sidste år.

/ritzau/