Splittet udvalg: Det er en ommer

Flertal på seks medlemmer kasserer forslag til ny pasningsstruktur - Venstre undrer sig over flertallet

- Det er gået meget godt lige indtil nu, hvor Jørgen Tousgaard er med i udvalget og Christina Lykke er tilbage, siger Pia Karlsen, der her ses til venstre. I midten Christina Lykke Eriksen, der er tilbage efter barselsorlov, og til højre Brian Kjær, der har overladt sin plads i B&U til Jørgen Tousgaard.

- Det er gået meget godt lige indtil nu, hvor Jørgen Tousgaard er med i udvalget og Christina Lykke er tilbage, siger Pia Karlsen, der her ses til venstre. I midten Christina Lykke Eriksen, der er tilbage efter barselsorlov, og til højre Brian Kjær, der har overladt sin plads i B&U til Jørgen Tousgaard.

FREDERIKSHAVN:Det har været længe undervejs og ventet med stor spænding, og da det så endelig lå der, blev det straks kasseret af et politisk flertal, forslaget til en ny model for kommunens pasningstilbud, den såkaldte ”sammentænkning af attraktive dag-, fritids- og klubtilbud”.

Et bredt forlig, hvor kun Enhedslisten var udenfor, har tidligere besluttet, at der skal findes en ny model. Som indebærer en besparelse på fire millioner kroner og betyder mere fleksible åbningstider nogle steder.

Et flertal på seks medlemmer i børne- og ungdomsudvalget (B&U), der rækker fra Dansk Folkeparti over Socialdemokraterne og SF til Enhedslisten, forkastede den model, de blev præsenteret for.

Kun Venstres tre medlemmer af udvalget ønskede at sende forslaget i høring.

SF: Spild af tid

- Det vil være spild af tid og respektløst at indkalde alle bestyrelser ekstraordinært til høring om noget, som politisk ikke har nogen gang på jorden, siger B&U-formand Christina Lykke Eriksen (SF).

- Men hvordan kan det gå til, at forvaltningen laver så stort et forarbejde, som er helt ude af trit med det politiske flertals holdninger?

- Jeg ved det ikke. Der må være sket en kommunikationsbrist et eller andet sted. Det er ærgerligt, for det er et stort forarbejde, men vi er nødt til at bede om nye forslag og nye beregninger, siger B&U-formanden.

Det er især forslaget om at nedlægge pædagogstillinger i SFO’erne og erstatte deres arbejde med frivillige foreningsfolk, der er uspiseligt for S, SF, DF og Enhedslisten.

- Vi overholder forliget og finder de fire mio. kr. Nogle af pengene kan vi finde ved at lade børnene i 3. klasse skifte fra SFO til klubtilbud. Vi kan se, at mange børn i dag stopper i SFO i løbet af 3. klasse og ikke starter i klubtilbud. Kan vi hurtigere få dem ind på fritidscentrene, er der en stor forebyggende gevinst i det. Desuden skal vi se på de områder, hvor ungdomsskolen og fritidstilbud overlapper hinanden, siger Jørgen Tousgaard.

Venstre: Nye personer i B&U

Venstre undrer sig over flere ting:

- Til dato har vi i udvalget - altså også S, SF og DF - arbejdet hen mod den retning, som forvaltningen nu er kommet med beregninger og oplæg til - efter at tankerne blev præsenteret på et temamøde i oktober, siger Pia Karlsen (V), der kæder flertallets afvisning sammen med personudskiftningen i B&U:

- Det gik jo meget godt, indtil Jørgen Tousgaard kom ind i udvalget (i stedet for Brian Kjær, red.) og Christina Lykke vendte tilbage som formand efter barselsorlov, men som pædagog må man vel hyle med de ulve, man er iblandt, siger Pia Karlsen (V). Der også undrer sig over, hvordan SF kan stemme for frivillighedspolitikken i byrådet og så afvise modellen med at lade foreningerne løfte en større del af kommunens fritids- og klubtilbud.

- Men hos SF er der måske forskel på, om de frivillige bliver mere brugt hos de ældre end hos børnene, siger Pia Karlsen.

Hun undrer sig desuden over, at flertallet tæller Ida Skov fra Enhedslisten med, idet Enhedslisten ikke er med i budgetforliget og ikke med i forliget om en ny model for dag-, fritids- og klubtilbud.

- Da DF for et par år siden ikke var med i et forlig, blev Hanne Bøgsted (DF) ikke inviteret ind i varmen til de efterfølgende forhandlinger i B&U, siger Pia Karlsen.

Enhedslisten

Ida Skov (EL) er imod besparelsen på de fire mio. kr.

- Men min stemme tæller vel lige så meget som alle andre stemmer i byrådet, og jeg vil gerne være med til at mindske skaderne mest muligt, siger Ida Skov. Der mener Pia Karlsen forvrænger forældrenes synspunkter på dialogmøderne i september.

- Jeg hørte mange forældre være bekymrede over forslaget om at nedlægge pædagogstillinger og erstatte dem med uuddannet arbejdskraft, men hvis det bliver fremlagt sådan, at det eneste alternativ er ingen pasningstilbud overhovedet, får man de svar, man ønsker.

- Jeg synes, det er rovdrift på foreningslivet, hvis kommunen vil havde de frivillige til at overtage ansvaret for de opgaver, der i dag ligger i SFO’erne, siger Ida Skov.

Det er ikke lykkedes at træffe DF’s Lars Oldager for en kommentar.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.