Domstol afviser dansk appel i moderne femkamp

Den Internationale Femkampunion må gerne foreslå IOC at erstatte ridning med ny disciplin, fastslår CAS-dom.

Den moderne femkæmper Annika Schleu havde ved OL i Tokyo en hest, der ikke ville hoppe over de opstillede forhindringer. Hendes træner endte med at slå hesten, hvilket skabte stor forargelse. Sidenhen har bestyrelsen i Den Internationale Femkampunion arbejdet på at fjerne ridebanespringning fra sporten. (Arkivfoto). <i>Marijan Murat/Ritzau Scanpix</i>

Den moderne femkæmper Annika Schleu havde ved OL i Tokyo en hest, der ikke ville hoppe over de opstillede forhindringer. Hendes træner endte med at slå hesten, hvilket skabte stor forargelse. Sidenhen har bestyrelsen i Den Internationale Femkampunion arbejdet på at fjerne ridebanespringning fra sporten. (Arkivfoto). Marijan Murat/Ritzau Scanpix

Moderne femkamp kæmper i øjeblikket for at bevare sin plads på det olympiske program.

Den Internationale Olympiske Komité (IOC) overvejer at fjerne moderne femkamp efter OL i Paris i 2024 ovenpå en skandale i ridebanespringning ved legene i Tokyo sidste år.

Her fik en hest en hårdhændet behandling og blev slået, da hesten ikke ville hoppe over de opstillede forhindringer.

Det fik i oktober 2021 bestyrelsen i Den Internationale Femkampunion (UIPM) til at droppe ridebanespringningen fra femkampen og i stedet foreslå IOC at indføre en ny disciplin.

I Moderne Femkamp Danmark mener man dog ikke, at den slags gennemgribende beslutninger ligger indenfor bestyrelsens i UIPM's kompetenceområde.

Derfor bragte Moderne Femkamp Danmark i februar sagen videre til den internationale sportsdomstol, CAS, der torsdag har afvist den danske appel.

CAS skriver, at bestyrelsen i UIPM er i sin gode ret til at foreslå IOC en fremtidig ændring i moderne femkamp, hvor ridebanespringning ikke er en del af konkurrencen.

Alligevel betragtes torsdagens CAS-beslutning af Moderne Femkamp Danmark ifølge formand Benny Elmann-Larsen som "en lille sejr".

Det skyldes, at CAS i torsdagens afgørelse føjer til, at enhver ændring af formatet i moderne femkamp skal følge UIPM's egne vedtægter.

Det betyder, at en beslutning om at sløjfe ridningen hører hjemme på forbundets kongres - og derfor ikke er en beslutning, bestyrelsen kan træffe udenom kongressen.

Moderne femkamp blev introduceret til OL i Stockholm i 1912 og har traditionelt bestået af svømning, fægtning, ridning, skydning og løb. Det er uvist, hvilken disciplin, der måske skal erstatte ridning.

Det er langt fra alle i sporten, der er enige i, at ridningen skal fjernes. Ifølge Reuters blev der i april foretaget en rundspørge, hvor 95 procent af de indkomne svar viste en negativ holdning til ændringen.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.