VM i håndbold

Green rullede gardinet ned i Boxen, da Danmark tog stort skridt nærmere VM-semifinale

Det normale andetvalg i målet, Jannick Green, var brandvarm, da Danmark lørdag aften vandt 25-22 over Ungarn

Foto: Jonathan Nackstrand/AFP

Foto: Jonathan Nackstrand/AFP

HÅNDBOLD:Boxen. Bankboksen. Den jyske i Herning, forstås. Hvor der lørdag aften var proppet 15.001 ind på lægterne. Klar til at lade sig forkæle, blive underholdt af et dansk herrelandshold, som hidtil ved VM-slutrunden var sprunget fra succes til succes.

Endnu havde ingen fundet koden, kombinationen, løsningen på den rød-hvide håndboldlås. Og det blev ej heller Ungarn, der fik sjusset sig frem til de korrekte cifre og tvang det danske herrelandshold i knæ.

Hansen, Lauge, Green og resten af landstræner Nikolaj Jacobsens kumpaner tog sjette VM-stik, udbyggede hovedrunderegnskabet til seks point, lukkede og låste Boxen med en 25-22 sejr.

Man skal have befundet sig et sted uden hverken internet eller mobildækning de seneste ni år for ikke at have ænset, hvilke unikke håndboldegenskaber Rasmus Lauge render rundt med. Bjerringbro-drengen har fået spoleret mange, også for mange, oplevelser i nationaldragten af skader, men under denne VM-slutrunde virker Lauge mere opsat end nogensinde på at vise, hvad han er lavet af.

Ved europamesterskabet i fjor var han god, men det er som om, at Flensborg-spilleren har lagt yderligere lag på autoriteten i de ting, han foretager sig. Modstanderne frygter ham, det gjorde Ungarn også lørdag aften - og dét med god grund.

To gange Lauge bragte Danmark på 2-1 indledningsvist, før Mikkel Hansen på straffekast udbyggede til 6-4 efter 12 minutter.

Green med stærkt indhop

Ungarn spiller en tung omgang håndbold. På højreback har ungarerne Lazlo Nagy, som er ved at nærme sig pensionsalderen i håndboldmæssig forstand. Evnerne fejler imidlertid bestemt ikke noget hos den ungarnske legende. For godt nok bevæger den venstrehåndede kæmpe sig langsomt, men han er snu, rutineret og garvet. Flere gange fik Nagy sat kollegaen på den modsatte back, Patrik Ligetvari, i nogle meget favorable situationer, som af og til fik udfordret Møllgaard og Hald i den danske defensivs maskinrum.

Og når de så samtidig mønstrede Bence Banhidi, 204 centimeter ungarsk monster, på stregen, havde danskerne lidt at holde øje med.

Heldigvis, set med danske briller, virkede kommunikationen i defensiven nok engang afstemt og koordineret.

Efter et kvarters spil skete der noget, som man ikke ser så ofte. Niklas Landin blev pillet ud af målet. Landsholdsanføreren havde fået en svær start på opgøret, manglede redninger. Ind røg i stedet Jannick Green, og den udskiftning fra landstræner Nikolaj Jacobsen viste sig at være lidt af en genistreg eftersom, at Jannick Green gik ind og reddede de tre efterfølgende ungarske afslutninger.

Foto: Jonathan Nackstrand/AFP

Foto: Jonathan Nackstrand/AFP

En anden position, hvor landstræneren har mange strenge at spille på, er stregen. Godt nok måtte Danmark efter Norge-kampen sige farvel til René Toft, ind kom brormand Henrik, men Jacobsen råder stadig over typer som Simon Hald og Anders Zachariassen. Dem lå landstræneren og fleksede lidt imellem. Hald den mere stillestående type, Zachariassen den konstant rykkende og aktive af slagsen.

Og sidstenævnte gjorde netop dét, rykkede, fik Ungarns forsvar ud af balance, nettede to gange i træk og udbyggede den danske føring til 12-8 efter 23 minutter.

Danskerne formåede at opretholde momentum til pausen, men kort før de gik i omklædningsrummet nåede Jannick Green lige at takke for tilliden igen, reddede straffekast og sendte Danmark ud med en 15-10 føring.

Opretholdte kadencen

Fem overskydende mål er absolut intet i et spil med tempo ala håndbold. Ja, det er næsten pinligt, hvis plus fem bliver en sovepude. Man ved, at det kan gå stærkt. Tænkt blot tilbage på Norge-kampen forleden, hvor Danmark var foran med ni, men alligevel måtte stramme sig an til sidst for at sikre sejren endegyldigt.

Derfor måtte opgaven, dessinerne fra landstræner Nikolaj Jacobsen egentlig også have været ganske klare - ingen slækken på gashåndtaget. Til det var og er Ungarn simpelthen for godt et hold.

For de spillede faktisk ganske godt Ungarn. Med mange afleveringer, bredte spillet ud, fik strakt den danske defensiv som en elastik, men i målet stod Jannick Green klar, afviste, knyttede animerende næven ud til publikum.

Han var lige dér, hvor han skulle være. Den danske andenkeeper.

I den anden ende, et præcist indspil under Ungarns højre forsvarsback i lappen på Anders Zachariassen, som bragte Danmark foran 17-12 efter 36 minutter. To hurtige, ungarske spjæt senere stod det dog 17-14.

Ungarn forsøgte at bryde den danske angrebsrytme med to aktive, fremadarbejdende backs og en aggressiv midterblok, men med den fart henholdsvis Mikkel Hansen, Rasmus Lauge og Mads Mensah genererede, kunne ungarerne ikke følge med, æde ind af den danske føring.

For når Mikkel Hansen, som han gjorde med 13 minutter igen, kunne stige til vejrs, presset af to parader og med håndleddet trække kuglen tilbage i målet, udbygge til 22-17, er der ikke mange, som kan stoppe et dansk herrelandshold. Specielt ikke, når Jannick Green den efterfølgende forsvarssekvens igen, igen hev en kæmperedning op af hatten.

Mod slutningen blev det danske angrebsspil en kende for centreret omkring Ungarns midterblok. Og når typer som Banhidi og Schuch, der forsvarsmæssigt er, hvad hår er for et afløb (en prop, red.), var det bestemt ikke her, at man med fordel skulle søge sine dueller.

Med otte minutter igen fik alle dem med øjnene rettet mod det danske herrelandshold et opmuntrende signal fra den danske bænk. Henrik Toft, som netop var blevet indskiftet i truppen på bekostning af storebror René, blev sendt på banen til stor jubel fra de 15.001 fremmødte.

Det blev dog kun til få sekunder på banen for stregspilleren, der efterfølgende tog plads på bænken. Men signalet var klart - Toft er igen et redskab i landstrænerens værktøjskasse.

I stedet blev Simon Hald sendt på stregen, og nordjyden skuffede ikke. Ryggen til målet, med en modstander hængende som rygsæk, vred han de 203 centimeter 180 grader, kastede sig ind over stregen og bragte Danmark på plus fem, 25-20, med fem minutter tilbage af opgøret.

Ungarn havde travlt og også mere travlt end, at de kunne nå at fange Danmark, der vandt sjette kamp af ligeså mange mulige ved VM-slutrunden.

Danmark topper sin hovedrundepulje og møder mandag Egypten klokken 20.30.

Så må vi se om egypterne har luret koden til den danske håndboldbankboks.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst