Udland

Sprængstof fundet på atomkraftværk i Sverige

Politiet har skærpet sikkerheden ved alle svenske atomkraftværker, efter der er sprængstof ved Ringhals.

Sprængstof fundet på atomkraftværk i Sverige

Sikkerhedspersonalet på det svenske atomkraftværk Ringhals syd for Gøteborg har fundet et sprængbart materiale på en lastbil inde på værkets område.

Det sprængbare materiale, der er på størrelse med en knytnæve, blev fundet af en bombehunde ved en rutinekontrol. Materialet blev fundet på en pulverslukker, der var placeret bag øverste trin på vej ind i førerhuset på lastbilen.

Sprængstoffet blev afsløret onsdag eftermiddag og sendt til undersøgelse på et kriminalteknisk laboratorium.

Politiet har en teori om, at sprængstoffet skulle bruges i en sabotageaktion. Hele værket, der har fire atomreaktorer, er nu gennemsøgt med bombehunde.

Hændelsen har medført, at sikkerheden er skærpet på de tre andre atomkraftværker i Sverige.

Lastbilen, hvor sprængstoffet blev fundet, tilhører ikke Ringhals, men en entreprenør, der har opgaver på værket. Lastbilen har været inde på værkets område i flere uger.

Først da den skulle ind på den mest beskyttede driftsdel af anlægget, hvor atomreaktorerne befinder sig, blev sprængstoffet opdaget. Lastbilen blev senest kontrolleret mandag, og da blev der ikke fundet noget mistænkelig.

Der var ikke nogen tænde-mekanisme på sprængstoffet, og der var ingen risiko for eksplosion. Mængden af sprængstof var heller ikke stor nok til, at det kunne påføre atomreaktorerne nævneværdige skader.

Politiet har afhørt den kvindelige chauffør af lastbilen, men hun har angiveligt ikke kendskab til sprængstoffet, og hun er ikke mistænkt.

Det er ikke oplyst, hvilken form for sprængmiddel der er tale om, og ingen ved, hvorfra det kommer.

Ringhals-atomkraftværk er Sveriges største. Det ligger cirka 20 kilometer nord for byen Varberg og 60 kilometer syd for Gøteborg.

/ritzau/TT