Danmark

Spritbilister kan blæse sig tilbage bag rattet

Ny ordning med alkolås sender spritkørere hurtigere tilbage på vejene

Dette er et alkometer, og altså ikke af den slags, artiklen handler om. På begge skal cifrene dog i bund, førend man bevæger sig ud i trafikken på et køretøj. Foto: Torben Hansen

Dette er et alkometer, og altså ikke af den slags, artiklen handler om. På begge skal cifrene dog i bund, førend man bevæger sig ud i trafikken på et køretøj. Foto: Torben Hansen

DANMARK:Onsdag træder en længe ventet lov om alkolåse til dømte spritbilister i kraft.

Den nye ordning gør det muligt for spritbilister, der har fået frakendt kørekortet, at vende hurtigere tilbage bag rattet, hvis de køber og installerer en alkolås, der forhindrer bilen i at starte, når chaufføren har drukket.

Lovændringen har været under vejs i fem år, men allerede før den træder i kraft, møder den kritik for ikke at være vidtgående nok.

Kritik fra direktør

En af kritikerne er direktør i Rådet for Sikker Trafik, Mogens Kjærgaard Møller, der gerne havde set, at de danske politikere havde skævet mere til Sverige, hvor op mod 90.000 alkolåse er i brug.

- Vi er bestemt tilhængere af alkolåse, men vi tror ikke, at den danske alkolåsordning bliver særlig udbredt, for incitamentet er ikke stort nok. I Sverige er alkolåsordningen et alternativ til straffen for spirituskørsel, og den dømte får lov til at beholde sit kørekort, hvis han installerer en alkolås. I Danmark skal man først udstå straffen, før alkolås-ordningen bliver en mulighed, siger han.

På den måde bliver ”guleroden” ifølge Rådet for Sikker Trafik for lille for spritbilisterne.

- At få kørekortet tilbage et år tidligere mod at skulle købe en dyr alkolås og køre med den i to år er et regnestykke, som nogle vil mene ikke går op, siger Mogens Kjærgaard Møller.

Førende forsker er enig

Samme toner lyder fra Inger Marie Bernhoft, der frem til sin nylige pensionering var den førende forsker inden for området på DTU.

- Vi har hele vejen igennem anbefalet en model, der ligger tættere på den svenske, hvor man bruger alkolåsen som alternativ til frakendelsen af kørekortet og derved giver den dømte spritbilist et incitament til at få ændret sit syn på alkohol og bilkørsel, siger hun.

De overordnede rammer for alkolås-ordningen blev vedtaget i 2010 af et enigt folketing. I forløbet frem til ikrafttrædelsen i dag har en stor del af høringssvarene fremhævet især den svenske model.

Ritzau ville gerne have spurgt justitsminister Mette Frederiksen (S), hvorfor Danmark ikke vælger at følge svenskerne, men hun holder ifølge ministeriet påskeferie.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.