Udland

Sprudlende Etna bliver oplistet blandt verdens arv

Den italienske vulkan Etna er blevet optaget på Unescos liste over verdensarv på møde i Cambodja.

Sprudlende Etna bliver oplistet blandt verdens arv

En af klodens ikoniske vulkaner Etna, som fortsat er aktiv, er optaget på FN's kulturorganisation Unescos liste over verdensarv.

Optagelsen sker i forbindelse med et længere Unesco-møde i Cambodja, hvor organisationen overvejer at optage 31 steder på listen, deriblandt Fuji i Japan og Agadez i Niger.

Etna, der er 3300 meter høj, er Europas højeste aktive vulkan, og dens navn har været kendt i 2700 år. Dermed er den "en af verdens længst dokumenterede historier om vulkansk aktivitet," skriver Unesco.

Vulkanen, der ligger på Sicilien, har i mange år været samlingssted for forskere.

- Vulkanen har global betydning i kraft af dens videnskabelige betydning, dens kulturelle og uddannelsesmæssige værdi, hedder det i en forklaring fra Unesco.

Etna ligger tæt ved Catania, som er Siciliens næststørste by.

Vulkanen har en omkreds på 200 kilometer, og den blev dannet af en række udbrud under havet ud for Siciliens kyst for 500.000 år siden.

Der er fortsat periodiske udbrud i Etnas centrale krater, og flydende lava har adskillige gange truet eksistensen af mindre byer, der ligger op i 800-meters højde på dens sider.

Også Catania er blevet ramt af udbrud ved flere lejligheder. Byen blev tæt på ødelagt i 1669, hvorefter den blev genopbygget i barokstil.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.