Udland

Srebrenica-bødler får lange fængselsdomme

Domstol i Bosnien giver fire eks-soldater op til 43 års fængsel for deres andel i Srebrenica-massakren.

Srebrenica-bødler får lange fængselsdomme

Fire tidligere elitesoldater er idømt lange fængselsstraffe ved en domstol i Bosnien for forbrydelser mod menneskeheden under massakren i Srebrenica for 17 år siden.

Mændene - tre bosniske serbere og en slovener - var medlemmer af en bosnisk-serbisk eliteenhed, der deltog i en berygtet, fem timer lang massenedslagtning på Branjevo-gården den 16. juli 1995.

Ekssoldaterne blev dømt for at have deltaget i drab på i alt 800 muslimske mænd og drenge - omkring en tiendedel af det samlede antal dræbte i Srebrenica.

Dommerne fandt det bevist, at de fire mænd begik forbrydelser mod menneskeheden, men de blev frikendt for anklager om folkedrab. Det ville have krævet, at domstolen fandt det bevist, at soldaterne "havde til hensigt" at begå folkedrab.

Den bosniske serber Stanko Kojic blev idømt 43 års fængsel, mens domstolen udmålte en straf på 40 års fængsel til både sloveneren Franc Kos og en anden bosnisk serber, Zoran Goronja. Den fjerde mand, Vlastimir Golijan, fik 19 års fængsel.

Under retssagen erkendte en af de dømte, Franc Kos, at han havde deltaget i massakren, som er den værste krigsforbrydelse i Europa siden Anden Verdenskrig.

Han beskrev, hvordan de tilfangetagne muslimske mænd og drenge var blevet bragt til Branjevo-gården i busser.

- De gik roligt til henrettelsesstedet og stillede sig op. Vi skød dem i ryggen, fortalte han i retten.

Franc Kos vurderede, at hans deling havde henrettet omkring 300 mennesker, før de blev afløst af andre soldater.

Eliteenheden - 10. Sabotage Deling - er dannet af den tidligere bosnisk-serbiske hærchef Ratko Mladic, som i dag sidder fængslet i Haag, sigtet for folkedrab under krigen i Bosnien i 1992-1995.

/ritzau/AFP