SSI: Omikron kan blive dominerende variant i denne uge

Antallet af Omikron-tilfælde i Danmark vokser med 966 til i alt 3437 mandag, viser rapport fra SSI.

Københavnere bliver testet før genåbning <i>Philip Davali/Ritzau Scanpix</i>

Københavnere bliver testet før genåbning Philip Davali/Ritzau Scanpix

Stigningen i antallet af registrerede smittetilfælde med virusvarianten Omikron fortsætter.

Mandag oplyser Statens Serum Institut (SSI) at antallet af smittede ventes at stige til over 10.000 om dagen. Mandag blev der registreret 7799 nye smittetilfælde.

Samtidig oplyser SSI, at det forventes at Omikron vil blive den dominerende variant i midten af den kommende uge.

Mandag er det samlede antal registrerede tilfælde med Omikron-varianten på 3447. Det er 966 flere end søndag, hvor tallet var 2471.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) skriver i et tweet mandag eftermiddag, at SSI's vurdering af stigningen i antal smittede med coronavirus er forbundet med betydelig usikkerhed.

- Bemærk venligst stadig, at fremskrivningerne er behæftet med betydelig usikkerhed, skriver han.

Han pointerer, at antallet af daglige smittetilfælde afhænger af, hvor mange borgere der lader sig vaccinere med det tredje stik.

I løbet af den seneste uge er antallet af nye tilfælde med Omikron-varianten steget hver dag.

Samtidig er en større og større andel af de konstaterede tilfælde af covid-19 med Omikron-varianten. Den 1. december udgjorde de 1,7 procent af alle positive PCR-test, mens de den 9. december udgjorde 10,2 procent.

Tilfældene med Omikron er især udbredte i aldersgruppen 20-29, hvor over en tredjedel af tilfældene er fundet.

Der er mandag 14 personer indlagt med Omikron, fremgår det af rapporten.

Ud af de 3447 Omikron-tilfælde i Danmark er over halvdelen - 1929 - af tilfældene fundet i Region Hovedstaden, mens 852 er fundet i Region Midtjylland. Resten fordeler sig på de tre resterende regioner.

Data i rapporten opgøres med en vis forsinkelse. Dermed kan der forekomme mindre ændringer i data bagudrettet.

Selv om smitten er størst i Region Hovedstaden, kan det dog forventes, at resten af landet vil følge efter, skriver Magnus Heunicke i et tweet.

- Omikron fylder mest i Region Hovedstaden, men med vores viden om varianten, så forventer vi at se samme udvikling i resten af landet, skriver han.

De første to tilfælde i Danmark blev bekræftet 28. november, efter at de smittede var indrejst til Danmark fra Sydafrika. Siden er smitten med coronavarianten steget herhjemme.

Ifølge Henrik Ullum, som er administrerende direktør i SSI, er det bekymrende, at der er en stor stigning i antallet af smittede, da det med stor sandsynlighed vil medføre flere indlagte på hospitalerne.

- En stigende smittespredning i samfundet vil medføre en høj risiko for en afledt stigning i antallet af indlæggelser særligt blandt uvaccinerede og vaccinerede svækkede personer, siger han i en pressemeddelelse fra SSI.

/ritzau/