Stützpunkt igen

Levende historie på Bangsbo Fort

helte og heltinder i aktion ved sidste års Stützpunkt.
Foto: Henrik Louis

helte og heltinder i aktion ved sidste års Stützpunkt. Foto: Henrik Louis

FREDERIKSHAVN:Tyske soldater indtager Bangsbo Fort lørdag 25. august. Det sker på fredelig vis, for den tyske indmarch er en del af Stützpunkt Nord 2012.

Et lignende masseoptrin med tyske og allierede soldater i uniformer fra 2. verdenskrig, militærkøretøjer og overflyvninger med engelske Spitfire jagere og et tysk Juncker bombefly samlede tusindvis af tilskuere i maj sidste år.
Dengang også med pigtrådsafspærringer i gaderne i Frederikshavn og en indstuderet ”sabotageaktion” i midtbyen.
Mange, ikke mindst de flere hundrede involverede, var begejstrede, Hos andre fremkaldte de tyske uniformer sørgelige erindringer og gav anledning til protester. Blandt andet i læserbreve.
I år bliver arrangementet mindre. I Frederikshavn midtby vil man lørdag 25. august om formiddagen kunne se veteran-militærkøretøjer og statister i uniform, men størsteparten af aktiviteterne udspiller sig bakkerne ved Bangsbo Fort, fortæller Kenneth Kristensen, daglig leder af Bangsbo Fort.
En række landsdækkende foreninger har specialiseret sig i at samle tyske, engelske og britiske uniformer og andre militære effekter fra besættelsestiden. Medlemmer af disse foreninger deltager i Stützpunkt Nord 2012.
På samme måde som uniformer er også militærkøretøjer blevet samlerobjekter. Både fra Danmark og Norge kommer de stolte ejere med deres militære isenkram til årets Stützpunkt.
Stützpunkt 2011 voksede til en folkebevægelse i Frederikshavn med aktiv deltagelse på kryds og tværs af foreningslivet. Men i år deltager færre fra lokalområdet, fortæller Kenneth Kristensen.
Økonomisk er der også skruet ned for blusset, for kultur- og fritidsudvalget har været mindre rundhåndet med støttekroner end sidste år.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.