Udland

Stadig dyb uenighed om Ukraine efter Nato-Rusland møde

Rusland har undermineret sikkerheden, siger Nato. Nato bringer os tilbage til den kolde krig, siger Rusland.

NATO Secretary-General Stoltenberg addresses a news conference after the NATO-Russia Council in Brussels Foto: Reuters/Francois Lenoir

NATO Secretary-General Stoltenberg addresses a news conference after the NATO-Russia Council in Brussels Foto: Reuters/Francois Lenoir

Nato og Rusland er dybt og vedvarende uenige om konflikten i Ukraine, siger Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, efter et møde mellem parterne onsdag i Bruxelles.

- Ruslands handlinger har undermineret sikkerheden i det euro-atlantiske område, siger Jens Stoltenberg efter mødet i det såkaldte Nato-Rusland Råd i Natos hovedkvarter.

- De allierede (Nato-landene, red.) og Rusland har dybe og vedvarende uenigheder om krisen, siger han.

Jens Stoltenberg siger, at Nato-landene anerkender ikke og vil ikke anerkende Ruslands ulovlige annektering af den ukrainske halvø Krim.

På mødet har Nato-landene samtidig orienteret Rusland om de beslutninger, som de har truffet på Nato-topmødet i Warszawa i sidste uge.

Her besluttede 28 Nato-landes stats- og regeringschefer blandt andet at udstationere fire kampklare bataljoner på omkring 4000 soldater fordelt på Estland, Letland, Litauen og Polen.

Det er ifølge Nato en reaktion på Ruslands fremfærd over for Ukraine, hvor russerne med annekteringen af Krim har vist, at de er klar til at bruge militær magt mod suveræne lande i Europa.

Men Ruslands Nato-ambassadør, Alexander Grusjko, ser anderledes på det. Han siger efter mødet, at Natos handlinger "bringer os tilbage til atmosfæren under den kolde krig".

- Tiltagene på østflanken er ikke berettigede. De er overdrevne og modarbejder hensigten, siger Grusjko.

Jens Stoltenberg siger, at diskussionen på mødet var "direkte og åben", at "dialog er særligt vigtigt under de nuværende omstændigheder", og at dialogen med Rusland vil fortsætte.

- Gennemsigtighed og nedbringelse af risici er særligt vigtigt, hvis vi skal undgå hændelser, ulykker og misforståelser, siger Nato-chefen.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, foreslog tidligere på måneden, at alle militærfly over Østersøen skal flyve med tændte transpondere. Dermed kan de spores, og det vil øge sikkerheden for flytrafikken.

Det forslag har Alexander Grusjko onsdag bragt videre op i Nato-Rusland Rådet.

Rusland er blevet beskyldt for at sætte sikkerheden på spil ved at flyve med slukkede transpondere.

Et SAS-fly med 132 passagerer var således blot 90 meter fra at kollidere med et russisk overvågningsfly med slukket transponder i marts 2014.

Men Putin har rettet beskyldningerne tilbage mod den vestlige forsvarsalliance og sagt, at Nato-fly flyver med slukkede transpondere dobbelt så tit som russiske fly.

- De allierede vil studere forslaget omhyggeligt, siger Jens Stoltenberg efter Nato-Rusland mødet.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.