Udland

Stadig dyb uenighed om Ukraine efter Nato-Rusland møde

Gennemsigtighed og nedbringelse af risici er vigtigt for at undgå ulykker og misforståelser, siger Nato-chef.

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

NATO Secretary-General Stoltenberg speaks during a joint press conference at the NATO Summit in Warsaw Foto: Reuters/Kacper Pempel

Nato og Rusland er dybt og vedvarende uenige om konflikten i Ukraine, siger Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, efter et møde mellem parterne onsdag i Bruxelles.

- Ruslands handlinger har undermineret sikkerheden i det euro-atlantiske område, siger Jens Stoltenberg efter mødet i det såkaldte Nato-Rusland Råd i Natos hovedkvarter.

- De allierede (Nato-landene, red.) og Rusland har dybe og vedvarende uenigheder om krisen, siger han.

Jens Stoltenberg siger, at Nato-landene anerkender ikke og vil ikke anerkende Ruslands ulovlige annektering af den ukrainske halvø Krim.

På mødet har Nato-landene samtidig orienteret Rusland om de beslutninger, som de har truffet på Nato-topmødet i Warszawa i sidste uge.

Her besluttede 28 Nato-landes stats- og regeringschefer blandt andet at udstationere fire kampklare bataljoner på omkring 4000 soldater fordelt på Estland, Letland, Litauen og Polen.

Det er ifølge Nato en reaktion på Ruslands fremfærd over for Ukraine, hvor russerne med annekteringen af Krim har vist, at de er klar til at bruge militær magt mod suveræne lande i Europa.

Rusland briefede samtidig om de skridt, som de tager efter Nato-beslutningen, lyder det i Stoltenbergs referat af mødet.

- Gennemsigtighed og nedbringelse af risici er særligt vigtigt, hvis vi skal undgå hændelser, ulykker og misforståelser, siger Jens Stoltenberg.

Han siger, at diskussionen på mødet var "direkte og åben", at "dialog er særligt vigtigt under de nuværende omstændigheder", og at dialogen med Rusland vil fortsætte.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, foreslog tidligere på måneden, at alle militærfly over Østersøen skal flyve med tændte transpondere. Dermed kan de spores, og det vil øge sikkerheden for flytrafikken.

Det forslag har Ruslands Nato-ambassadør, Alexander Grusjko, onsdag bragt videre op i Nato-Rusland Rådet.

Rusland er blevet beskyldt for at sætte sikkerheden på spil ved at flyve med slukkede transpondere.

Et SAS-fly med 132 passagerer var således blot 90 meter fra at kollidere med et russisk overvågningsfly med slukket transponder i marts 2014.

Men Putin har rettet beskyldningerne tilbage mod den vestlige forsvarsalliance og sagt, at Nato-fly flyver med slukkede transpondere dobbelt så tit som russiske fly.

- De allierede vil studere forslaget omhyggeligt, siger Jens Stoltenberg efter Nato-Rusland mødet.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.